Reprezentanți din opt țări europene au discutat despre „A doua șansă“

seminar-3*Evenimentul a fost organizat de Școala Gimnazială Nr. 5 Piatra Neamț

Un seminar destinat cadrelor didactice nemțene care lucrează cu grupuri dezavantajate din cadrul programului „A doua șansă“ a avut loc vineri, 18 noiembrie, la Hotel „Central Plaza“ Piatra Neamț. Evenimentul a fost organizat de Școala Gimnazială Nr. 5 Piatra Neamț și a reunit reprezentanți din opt țări europene (Polonia, Olanda, România, Spania, Portugalia, Cipru, Ungaria și Italia), membre ale CAPE (Careers Advice and Pathways to Employment). Alături de aceștia, la manifestare au fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț și Casei Corpului Didactic Neamț, directori de unități școlare, formatori în domeniul managementului carierei.

„Școala Nr. 5 este partener în proiectul CAPE, unde a fost selectată datorită experienței de opt ani în programul «A doua șansă», alături de alte opt instituții europene din nouă țări diferite. Piața muncii este în continuă schimbare. Noi, profesorii, trebuie să fim cu un pas înainte. Cum putem să pregătim un copil? Ajutându-l să-și achiziționeze cele opt competențe cheie, împreună cu alte competențe transversale, cum ar fi abilitățile de management al carierei, care să îl ajute să ia cele mai bune decizii în desenarea rutei profesionale. Proiectul CAPE își propune să ajute personalul cu rol de decizie, formatorii, managerii de unități școlare, profesorii să introducă în predarea conținutului oricărui subiect elemente de CMS (carrier management skilles). Nu este imposibil, trebuie să fim în pas cu schimbările, astfel încât copiii să fie competitivi în societatea în schimbare. Suntem onorați de parteneriatul în care lucrăm, oamenii sunt de calitate și foarte buni profesioniști. Suntem mândri de contribuția școlii noastre la manualul DCMS de formare a competențelor de management al carierei“, a spus prof. Carmen Munteanu, director adjunct al Școlii Gimnaziale Nr. 5 Piatra Neamț.

Ghid de consiliere în domeniul carierei

Beneficiarii acestui demers vor fi tinerii aflați în situații de risc de părăsire timpurie a școlii, care își vor identifica acele competențe și abilități necesare pentru creșterea șanselor de angajare și incluziune socială.

„Ne propunem să îmbunătățim sistemul educațional în ceea ce privește cariera, pentru a-i ajuta pe tineri să aleagă ce e mai bine pentru viitorul lor. Am cercetat deja ce s-a făcut în acest sens în nouă țări, am verificat exemplele de bună practică și am dezvoltat un program pentru cei nespecializați în ceea ce privește alegerea carierei. Ne-am gândit să dezvoltăm acest program pentru profesorii care predau orice materie, pentru formatori și consilieri și ne dorim să edităm și un ghid de consiliere în domeniul carierei, la care se adaugă și o platformă electronică ce va asigura acces la toate aceste resurse“, a spus Barbara Brodigan, director al Asociației Euricon.

După cum informează organizatorii, întâlnirea de vineri a avut drept scop dobândirea de abilități și competențe de a încorpora elemente de orientare profesională în conținuturile predate zilnic, ca o legătură între lumea educației și piața muncii. Prima zi a găzduit dezbaterea în cadrul parteneriatului CAPE cu privire la forma finală a produselor intelectuale ce vor fi elaborate, urmând ca în a doua zi să aibă loc multiplicarea rezultatelor obținute de proiect după primul an de funcționare, unui grup țintă format din inspectori școlari, formatori de adulți și profesori ce lucrează cu grupuri dezavantajate și programul „A doua șansă“.

Programul „A doua șansă“ se adresează adolescenților, tinerilor, adulților, proveniți din medii sociale diverse și cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învățământul primar și gimnazial. Programul oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării și finalizării învățământului obligatoriu, fără a fi nevoite să-și întrerupă eventualele activități profesionale sau familiale în care sunt angrenate.

 

Irina NASTASIU