Regulament nou de organizare și funcționare a Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României

Camera de Comert si Industrie Neamt* Sediul Curții județene de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Neamț este în municipiul Piatra Neamț, pe Bulevardul Decebal, la nr. 33

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 265 din data de 07 aprilie 2016 a fost publicată Decizia nr. 7/2016 a Colegiului de conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Noul Regulament privind organizarea și funcționarea Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României a fost aprobat de Colegiul de conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României în Adunarea generală a membrilor camerei din 22 aprilie 2015. Odată cu intrarea în vigoare a Noului Regulament a fost abrogată Decizia Colegiului de conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României nr. 7/2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 67 din 29 ianuarie 2016.

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României este o instituție permanentă de arbitraj, fără personalitate juridică, independentă în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, organizată și funcționând în conformitate cu Legea camerelor de comerț din România nr. 335/2007, cu modificările și completările ulterioare, și în conformitate cu prevederile regulamentului.

Curtea de Arbitraj are misiunea de a organiza arbitrajul intern și internațional, precum și alte modalități alternative de soluționare a litigiilor.

Principala atribuție a Curții de Arbitraj este de a organiza și administra soluționarea litigiilor interne și internaționale prin arbitraj instituționalizat, în condițiile prevăzute de regulament, de Regulile de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj Comercial Internațional, de dispozițiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare, de legile speciale în domeniu și de convențiile internaționale la care România este parte.

Curtea de Arbitraj se compune din arbitri, confirmați de Colegiul de conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, la propunerea Colegiului Curții de Arbitraj, dintre persoanele care îndeplinesc condițiile prevăzute în regulament și în Regulile de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj. În arbitrajul organizat de Curtea de Arbitraj pot avea calitatea de arbitri și persoane neînscrise pe Lista de arbitri, dacă părțile le-au numit, prin convenția arbitrală, în această calitate, într-un litigiu determinat, iar aceste persoane îndeplinesc condițiile prevăzute în regulament și în Regulile de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj.

Curtea de Arbitraj este condusă de către un colegiu alcătuit din președinte, vicepreședinte și 5 membri.

Ca organ consultativ, Consiliul Științific al Curții de Arbitraj funcționează pe lângă Colegiul Curții de Arbitraj. Membrii Consiliului Științific sunt specialiști cu înaltă reputație academică și/sau cu largă experiență profesională și recunoaștere în domeniul dreptului privat, relațiilor economice interne și internaționale și arbitrajului comercial. Colegiul Curții de Arbitraj va putea solicita puncte de vedere în legătură cu orice chestiune ce vizează conducerea sau activitatea Curții de Arbitraj.

Desemnarea arbitrilor se face de părțile în litigiu, în conformitate cu convenția părților și Regulile de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj. Arbitrii numiți de părți desemnează supraarbitrul. În cazul în care părțile nu desemnează arbitrii sau aceștia nu desemnează supraarbitrul în condițiile Regulilor de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj, desemnarea va fi făcută de către președintele Curții de Arbitraj.

Arbitrul și supraarbitrul își exercită activitatea cu titlu individual, independent și imparțial, fiind supuși numai legii. Aprecierea probelor și luarea deciziilor se fac pe baza convingerii intime a arbitrului. Aceștia își exercită prerogativele și își îndeplinesc misiunea în conformitate cu dispozițiile art. 21 alin. (1) – (3) din Constituția României, republicată, și cu cele ale art. 6 alin. (1) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la un proces echitabil și într-un timp rezonabil, precum și dreptul la un tribunal independent și imparțial.

Curtea de Arbitraj, tribunalul arbitral, precum și personalul Camerei de Comerț și Industrie a României au obligația să asigure confidențialitatea arbitrajului, potrivit Regulilor de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj.

Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a județului Neamț este organizată și funcționează în conformitate cu prevederile Legii nr. 335/2007 a Camerelor de Comerț din România, cu modificările și completările ulterioare, Codului de procedură civilă, Regulamentului privind organizarea și funcționarea Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Neamț, Regulilor de procedură arbitrală și prezentului Regulament.

Sediul Curții județene de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Neamț este în municipiul Piatra Neamț, Bulevardul Decebal, nr. 33, județul Neamț la sediul Camerei de Comerț și Industrie a județului Neamț.