Refuzul vaccinării poate aduce sancţiuni pentru părinţi

Medical ampoules and syringeAnul acesta au fost imunizaţi conform schemei promovate prin Calendarul Naţional de Vaccinări doar 5.216 de copii din judeţ Neamţ, iar alţi 11.477 au beneficiat de doze de rapel pentru a continua protecţia împotriva bolii după o anumită perioadă de la vaccinare, conform schemei aprobate de Ministerul Sănătăţii.

De la un an la altul, numărul copiilor vacinaţi şi a celor care primesc rapelul este din ce în ce mai scăzut, după cum a precizat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, astfel încât copiii nevaccinaţi îi pun în pericol pe ceilalţi. În lipsa imunizării, boli grave, eradicate, pot să reapară dacă cei mici nu sunt vaccinaţi la timp, după cum au avertizat, zilele trecute, şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Boli grave precum difteria, tetanosul şi poliomielita ar putea să reapară, din cauza ratei scazute de vaccinare. Există zone din ţară unde procentul de imunizare a scăzut sub 75% în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 95%. În Neamţ, vaccinarea la clasele a VIII-a a fost un adevărat fiasco, în condiţiile în care jumătate dintre elevi nu au putut fi imunizaţi din cauza refuzului exprimat de părinţii acestora.

Medicii susţin ideea sancţionării părinţilor, mai exact cine refuză vaccinarea să plătească ulterior tratamentul copiilor care se îmbolnăvesc.

Printr-un comunicat de presă, Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sănătăţii şi preşedinte al Societăţii române de microbiologie, a precizat: „Nu este un bun exemplu cel pe care îl dau unii dintre părinţi care refuză vaccinarea în ideea că ceilalţi copii din colectivitate sunt vaccinaţi. Un act normativ trebuie să ţină cont şi de acest lucru. Dreptul la sănătate trebuie respectat atât pentru propriul copil, dar şi pentru ceilalţi cu care vine în contact”.

Schema de vaccinare, recomandată în prezent de Ministerul Sănătăţii, prevede ca bebeluşii să fie vaccinaţi din prima zi de viaţă până când termină şcoala generală. Primul vaccin, cel împotriva hepatitei B, se face în primele 24 de ore, iar ultimul, vaccinul diftero-tetanic, la 14 ani.

Geanina NICORESCU