Refuzul vaccinării copiilor va fi sancţionat, dar nu cu închisoarea

vaccin* Ministrul Sănătăţii pregăteşte sancţiuni, dar exclude privarea de libertate

În prezent, Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa situația imunizărilor în România, având în vedere numeroasele sesizări venite din partea specialiștilor cu privire la scăderea numărului de vaccinări. Campaniile împotriva imunizării, susţinute mai ales pe internet, au făcut „victime” şi în judeţul Neamţ. De la an la an a crescut numărul elevilor rămaşi nevaccinaţi în urma refuzului exprimat de părinţi.

* Pe fondul refuzurilor la imunizare a reapărut poliomielita, eradicată până acum

În Franța, țară considerată a avea cel mai performant sistem de sănătate din lume, a scăzut rata de vaccinare, în condițiile în care părinții care refuză să-și vaccineze copiii riscă inclusiv să ajungă la închisoare, pe lângă plata unor amenzi.

” Precizăm că în proiectul MS nu se vor impune sancțiuni cu închisoarea pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor. Ministerul Sănătății precizează, încă o dată că proiectul  va fi conceput pe informarea părinților și conștientizarea necesității vaccinării. În elaborarea proiectului Ministerul Sănătății va beneficia de expertiza în acest domeniu a reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății.  Ministerul Sănătății atenționează asupra riscului reapariţiei unor boli foarte grave, mortale chiar, după cum a sesizat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Un exemplu este poliomielita, o boală eradicată prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinării. Acoperirea vaccinală în România se păstrează sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 95 la sută, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării”; au precizat responsabilii din Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

Şi epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ susţin că vaccinarea este singura metodă prin care pot fi prevenite unele boli transmisibile, mai ales așa-numitele „boli ale copilăriei”, pe de o parte, iar vaccinurile sunt printre cele mai controlate și reglementate din lume.

* Nouă schemă naţională de vaccinări, pasată medicilor de familie

De la 1 aprilie 2015 se aplică o noua Schemă naţională de vaccinări pentru 2015, cu menţiunea că toţi copiii – preşcolari şi şcolari- vor fi imunizaţi la cabinetul medicului de familie. Astfel, au fost eliminate campaniile şcolare în cadrul cărora imunizarea revenea medicilor de medicină şcolară.  Astfel, potrivit noii scheme de vaccinare, în primele două- şapte zile de viaţă, bebeluşul trebuie imunizat în maternitate cu vaccin hepatitic B (Hep B) şi Vaccin de tip Calmette Guerin (BCG), iar la două luni – cu Vaccin diftero-tetano – pertussis acelular -poliomielitic – Haemophilus B – hepatitic B (DTPa-VPI – Hib – Hep.B)

Vaccin pneumococic conjugat1). De la 4 luni, copilul este preluat de medicul de familie în ceea ce prveşte continuarea vaccinărilor. La 4 luni copilului i se inoculează Vaccin diftero-tetano – pertussis acelular -poliomielitic – Haemophilus B – hepatitic B (DTPa -VPI – Hib – Hep.B) Vaccin pneumococic conjugat1, apoi la 11 luni- Vaccin diftero-tetano – pertussis acelular -poliomielitic – Haemophilus B – hepatitic B (DTPa -VPI – Hib – Hep.B) Vaccin pneumococic conjugat1, iar la un an primeşte Vaccin rujeolic – rubeolic – oreion (ROR). Medicul de familie continuă imunizarea copilului la 5 şi 7 ani cu Vaccin rujeolic – rubeolic – oreion (ROR), iar la 6 ani îi administrează Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular -poliomielitic (DTPa – VPI / VPI2) ). La 8 ani elevul  este vacinat cu Vaccin poliomielitic inactivat( VPI3) , iar la 14 ani cu Vaccin diftero-tetanic pentru adulţi / vaccin diftero-tetano – pertussis acelular (dT / DTPa).

Onorabilii din cadrul Ministerului SĂnătăţii fac menţiunea că Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în calendarul naţional de vaccinare în funcţie de fondurile disponibile, iar copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinaţi cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa vor fi vaccinaţi cu DTPa – VPI. O altă prevedere este valabilă numai pentru acest an, respectiv copiii cu vârsta de 8 ani copiii care nu au fost şcolarizaţi în clasa pregătitoare şi  care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinaţi cu VPI în 2015.

Geanina NICORESCU