REFUZ LA VACCINARE

refuz la vaccin

Peste 600 de elevi de la pregătitoare, „scăpaţi” de vaccin!

* Epidemiologii nu înţeleg refuzul părinţilor, în condiţiile în care la primele două imunizări antipoliomielită nu au avut de comentat

 Dacă în urmă cu doar câţiva ani erau semnalate doar cazuri izolate în care părinţii au refuzat vaccinarea copiilor în cadrul campaniilor şcolare, acum s-a ajuns la refuzuri „în masă”, fiind înregistrate sute de cazuri. DSP Neamţ ne-a confirmat că nu mai puţin de 623 de elevi din clasele pregătitoare de pe teritoriul judeţului Neamţ au rămas nevaccinaţi împotriva poliomielitei după ce părinţii au semnat, pe propria lor răspundere,  că nu sunt de acord cu imunizarea.

În timp ce „internauţii” lansează tot felul de  informaţii legate de posibile reacţii adverse la vaccinurile importate din întreaga lume, epidemiologii atrag atenţia că deciziile de respingere au un impact negativ asupra sănătăţii publice.

Astfel, din cei 4.430 de copii luaţi în evidenţe de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, în cadrul campaniei şcolare derulate luna trecută, au putut fi vaccinaţi doar 3.229 de elevi din calsele pregătitoare. Diferenţa o constituie, pe lângă cei 623 de copii care au venit de acasă cu bileţel de refuz semnat de părinţi, şi cei care au avut contraindicaţii, fiind afectaţi de viroze respiratorii, respectiv 474, dar care vor fi imunizaţi după episodul de răceală, plus 83 de elevi care au absentat în timpul derulării campaniei şi alţi 21 care abandonaseră şcoala.

„Nu este o vaccinare care să facă rău, iar faptul că până la vârsta de 6 ani aceşti copii au mai fost imunizaţi antipoliomielitic şi nu au avut probleme demonstrează că părinţii care acum şi-au exprimat refuzul nu au argumente credibile; fără o informare corectă prealabilă, poţi pune propriul copil în pericol, pentru că boala nu mai există acum tocmai pentru că în România au fost continuate vaccinările”, ne-a declarat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Cu toate că specialiştii dau asigurări că vaccinul nu face rău, ca orice produs farmaceutic, poate avea reacţii adverse, lucru pe care nu-l neagă nici ei. Ba chiar după fiecare vaccinare, cadrele medicale au indicaţii din partea DSP Neamţ să urmărească eventualele reacţii adverse la elevi, acestea fiind investigate şi raportate. Ministerul Sănătăţii a cerut,  prin adresa transmisă în teritoriu înaintea demarării campaniei, ca în şcoli să se deruleze mai întâi sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar referitoare la vaccinul care urmează să fie administrat, la criteriile de eligibilitate la vaccinare, la perioada de efectuare a acestuia, la contraidicaţiile temporare şi definitive, la reacţiile adverse, la procedurile de raportare, investigare şi tratament al acestora, la managementul şocului anafilactic.

Geanina NICORESCU