Refuz în masă la vaccinarea elevilor de clasa I din Neamţ

refuz vaccinare* Avertisment: acoperirea vaccinală în toată România este sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”

Epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ semnalează faptul că doar 62% dintre elevii claselor I din judeţ au putut fi imunizaţi împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului (ROR). Vaccinarea a fost refuzată de aproape 3000 de părinţi, principala temere fiind posibilitatea apariţiei unor reacţii adverse post-vaccinare.  Refuzuri sistematice privind imunizarea copiilor au fost semnalate în toată ţara, şi nu de ieri, de azi, însă în ultimii trei ani părinţii parcă s-au coalizat şi au respins în masă inocularea unor seruri pe care nu le consideră necesare. În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia autorităţilor sanitare din România privind riscul declanşării unor epidemii.

În timp ce OMS recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%, România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin. O situaţie îngrijorătoare pentru autorităţile sanitare se înregistrează şi la clasele mai mari. Ultima campanie de imunizare antidifterică şi antitetanică la clasele a VIII-a în s-a soldat cu vaccinarea a doar 60% din efectivul de adolescenţi catagrafiaţi, aceeaşi problemă fiind semnalată în întreaga ţară. De asemenea, la clasele a IX-a procentajul inoculării vaccinului inclus în schema naţională a coborât la jumătate din efectiv.

* „Atragem atenţia că reticenţa cu privire la utilitatea vaccinării este cauzată de multe ori de o informare eronată sau incompletă, alimentată de surse neavizate”

„Într-un context mondial îngrijorător, de reemergenţă (reapariţie după o scădere semnificativă a incidenţei ) a unora dintre bolile prevenibile prin vaccinare, este extrem de important ca populaţia să fie informată corect în privinţa imunizării prin vaccinare, din surse credibile şi avizate. O rată de vaccinare inferioară recomandarilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sănătatea publică, crescând riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populaţia să cunoască pericolele care pot aparea în cazul neacoperirii vaccinale corespunzatoare, deoarece vaccinurile oferă protecţie nu numai individului, ci şi colectivităţii, impiedicând transmiterea multor boli infecţioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizării trebuie să fie realizată exclusiv din surse credibile, de către profesionişti în domeniul medical sau de către persoane instruite în acest sens. Atragem atenţia că reticenţa cu privire la utilitatea vaccinării este cauzată de multe ori de o informare eronată sau incompletă, alimentată de surse neavizate”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie.

Este foarte important, însă, ca specialiştii să nu cadă în extrema cealaltă şi să susţină că nu există reacţii adverse la vaccinuri. Nu este medicament care să nu aibă contraindicaţii şi reacţii adverse. Dacă ne uităm pe prospectul vaccinului ROR, aflăm că efectele secundare sunt, în general, uşoare. Rareori pot apărea trombocitopenie, urticarie sau anafilaxie (0,1 – 5 la 100.000 din cazuri). La copiii cu sistemul imunitar compromis (sindroame de imunodeficienţă), folosirea vaccinurilor cu virusuri vii atenuate prezintă risc de deces cauzat de infecţia virală cu virusul din vaccin.

* Medicii de familie vor prelua campaniile de vaccinare şcolare

Tocmai pentru a evita, pe cât posibil, declanşarea unor reacţii adverse, doctorul are obligaţia de a consulta temeinic copilul înainte de administrarea unui vaccin, pentru a se asigura că este perfect sănătos. Deocamdată, campaniile de imunizare a copiilor preşcolari şi şcolari se derulează în unităţile de învăţământ, însă potrivit unui proiect legislativ în viitorul apropiat medicii de familie vor prelua această sarcină. „Nimic nou, ne-am obişnuit să fim scoşi la înaintare. Sub pretextul că noi cunoaştem cel mai bine istoricul medical al copilului, încă de la naştere, de când este luat în evidenţe, vom fi obligaţi să convingem noi părinţii de importanţa vaccinării”, a punctat dr. Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ.

Geanina NICORESCU