Recuperarea umărului blocat

fkt umar 2  O boală care afectează, mai nou, tot mai mulți oameni tineri – periartrita scapulohumerală (PSH) – se poate trata foarte ușor, în forma ei nedegenerativă, chiar în Piatra Neamț.

Există terapii nedureroase și tratamente novatoare pentru cei care ajung în imposibilitatea de a-și folosi brațul și au acest diagnostic.

Despre toate acestea aflăm detalii în interviul acordat de fizioterapeutul Ilie Onu, șeful Departamentului de Fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica Piatra Neamț.

Reporter: Domnule fizioterapeut, ce ne puteți spune despre această afecțiune, periartrita scapulohumerală?

Ilie Onu: Este una dintre bolile comune care, statistic vorbind, lovește persoanele în vârstă, dar mai nou și pe cei mai tineri, din jurul vârstei de 40 de ani. Mai este denumită boala umărului blocat sau umăr dureros și, ca o particularitate, are un debut insidios, dar este perfect tratabilă prin terapii nedureroase: masaj, fizioterapie, kinetoterapie.

Rep.: Cum se manifestă?

I.O.: Prin limitarea mișcării din umăr. Dar, ca să nu intrăm în detalii tehnice, trebuie să se știe că bolnavul ajunge să nu se poată spăla pe față, să nu se poată pieptăna, sau pacienta nu poate să-și încheie sutienul. Toate încercările sunt însoțite de durere mare, după ce boala s-a instalat deja prin semne mai puțin sesizabile: durere la anumite mișcări și forme de efort, care cedează singure, și astfel nu dau semnalul de alarmă.

Rep.: Spuneați că este o afecțiune tratabilă, ce se poate face?

I.O.: Prima dată trebuie descoperit factorul declanșator. Se analizează condiția fizică a pacientului, starea de sănătate și mediul în care muncește, pentru că trebuie să-l oprim din activitățile care presupun loviturile gen ciocan și ridicatul greutăților.

Rep.: Cine îl evaluează?

I.O.: Diagnosticul este pus de medicul de familie cel mai probabil, confirmat de imagiști, ortopezi, reumatologi. Pe baza diagnosticului, specialistul fizioterapeut va face un program de recuperare folosind masajul, gimnastica de recuperare, terapii electrice și cu laser, kinesiotaping și alte tehnici noi de tratament de care noi dispunem aici la Departamentul de fiziokinetoterapie de la Micromedica.

Rep.: Este suficientă fiziokinetoterapia?

I.O.: Mulți pacienți scapă de medicație sau, în cel mai rău caz, o reduc. Dar ceea ce trebuie înțeles este faptul că nu există pastilă pentru recuperarea funcției pierdute sau afectate. Doar fiziokinetoterapia este de ajutor în această afecțiune.

Rep.: Ați spus că este o boală tratabilă, care ar fi intervalul de așteptări pentru pacienți?

I.O.: Greu de spus, pentru că recuperarea se adresează omului care trebuie să respecte cu sfințenie un plan terapeutic, să-și adapteze modul de viață, pentru a trece de acest eveniment.

Noi, aici, asigurăm toate tehnologiile necesare de tratament, în baza unei experiențe de 10 ani în practica medicală. Ca incidență, avem aproximativ 15% din pacienți cu această afecțiune, iar succesul recuperării depinde de stadiul în care a fost descoperită boala, de importanța pe care o dă pacientul recuperării, de tehnologiile utilizate în tratament.

Ne bucurăm să înregistrăm 90% de cazuri cu ameliorări notabile, aici la Departamentul de fiziokinetoterapie de la Micromedica.

Cristina Iordache