Recuperarea în coxartroză

fkt 1 *Interviu cu fizioterapeutul Ilie Onu, șeful Departamentului de fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica Piatra Neamț

Coxartroza, ca efect mai degrabă al altor afecțiuni ale sistemului osos și articular, aduce multă suferință bolnavului. Cu incidență mai mare la femei, odată instalată coxartroza vine cu un întreg alai de probleme. Din fericire, există remedii pentru ameliorarea acestei boli. Care sunt opțiunile aflăm din dialogul purtat cu fizioterapeutul Ilie Onu, șeful Departamentului de fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica din Piatra Neamț.

Reporter: Coxartroza este foarte răspândită în rândul femeilor dar nu numai, ce ne puteți spune despre această insidioasă afecțiune?

Ilie Onu: Studiile arată că această afecțiune invalidantă este în vârful piramidei bolilor degenerative. Apare cu preponderență la femeile de peste 50 de ani, dar nici bărbații nu sunt feriți. Iar în ultimii ani alarmant este faptul că această boală atacă persoane tot mai tinere.

Rep.: Cum apare, care sunt simptomele?

I.O.: Dureri la nivelul șoldului, limitarea mișcărilor, dimineața pacientul are un start greoi, mersul se deformează, apar contracturi musculare și în stadiile finale blocaj articular.

Revistele mondene tot aduc în discuție alimentația și stilul de viață. Dar adevărul e departe! De obicei, coxartroza apare din cauza unor tulburări mecanice ale componentelor portante din aparatul locomotor – membre inferioare și bazin.

Rep.: Ați spus tulburări mecanice, ce înseamnă acest lucru?

I.O.: Din păcate, coxartroza este ultimul fenomen din lanțul fenomenelor cu potențial distructiv ale articulației coxofemurale, și aici amintesc inegalitatea de membre inferioare, deviații ale genunchiului sau de aliniament osos pe tot membrul inferior (o plantă cu probleme, un genunchi diform), în timp acestea vor duce la prejudicii asupra articulației corespondente. Mai putem vorbi de luxația congenitală de șold „tratată“ cu înfășatul excesiv al copilului, care se practica într-o vreme, manieră total depășită datorită apariției posibilității de diagnosticare imagistică.

La capătul acestor probleme apare în final coxartroza.

Rep.: Există remedii, ce se poate face?

I.O.: Prima dată trebuie să tratăm problemele mecanice care duc la apariția și menținerea artrozei. Odată instalată și nemaiputând beneficia de modalitățile profilactice, intervin trei mari specialiști care pot ține în frâu această boală – reumatologul, fizioterapeutul și balneologul.

Medicul reumatolog este cel care diagnostichează afecțiunea și stabilește programul de recuperare medicamentos și ce va mai urma.

Fizioterapeutul trebuie să evalueze aparatul locomotor al pacientului și să găsească posibilități biomecanice pentru a compensa, pentru a recupera deficiențele existente, prin mijloace fizical-kinetice. Aici, la Departamentul de fiziokinetoterapie avem la îndemână multiple tehnologii moderne, nedureroase și blânde pentru a veni în ajutorul bolnavilor de coxartroză.

Apoi balneologul, prin procedurile oferite de factorul natural terapeutic – băi, nămoluri și alte procedee specifice, dublat de electroterapie, poate aduce o stare de bine pacientului suferind.

Rep.: Ce țintesc aceste intervenții?

I.O.: Prima dată, trebuie să prevenim prin corectarea posturilor vicioase și a altor deficiențe. Apoi, dacă s-a instalat deja boala, încercăm să limităm procesul de degenerare, atât cât se poate, și dacă limitarea nu e suficientă, urmează intervenția medicului ortoped care va înlocui toată articulația coxofemurală cu o proteză metalică de șold. După care, pacientul vine pentru recuperare la fizioterapeut, pentru că are nevoie să-și reeduce mersul și să-și refacă funcția musculară, așa încât să se poată întoarce la munca lui, la familie, la viața socială.

Rep.: Ce șanse le oferă celor suferinzi de coxartroză fiziokinetoterapia?

I.O.: Dacă ne gândim la faptul că această boală este pe undeva și un fenomen natural degenerativ, de care nu prea scăpăm, dar și un dușman care atacă adulții în putere, apți de muncă, adâncind astfel apăsarea psihică, putem vorbi că doar abordarea fiziokinetoterapeutică – adică mișcarea executată controlat – duce la încetinirea și uneori frânarea procesului invalidant, prin căile și metodele de care dispune.

Noi, aici la cabinetul din Micromedica avem numeroși pacienți, iar echipa mea de asistenți nu are doar menirea de a aplica niște proceduri și de a executa programele terapeutice indicate, ci și de a alina suferința psihică a bolnavilor, prin respectul pe care îl arată pacientului și maleabilitate. La asta se adaugă dotările excepționale de care dispunem și, deloc de neglijat, faptul că lucrăm împreună cu toată echipa de medici specialiști atât pentru diagnosticare, cât și pentru tratament.

Cristina Iordache