„Recunoștința pacienților“ le-a provocat palpitații doctorilor

medici * Colegiul Medicilor din Neamț cere ajutorul unui senator, pentru a-i reprezenta interesele la Guvern în privința elaborării legii anti-șpagă

După ce sindicatele din Sănătate s-au ridicat oarecum mulțumite de la masa negocierilor privind creșterea salarială în domeniu, medicii s-au arătat indignați de concluziile părții a doua a discuțiilor dintre sindicate și reprezentanții Guvernului. Sindicaliștii Sanitas au declarat că dezamorsarea actualei crize se va face și „printr-un proiect elaborat de Ministerul Justiției prin care să nu se mai incrimineze primirea de foloase necuvenite pentru actele de recunoștință ale pacienților față de medici, în condițiile în care nu se condiționează actul medical, recunoștința vine după încheierea actului medical, iar cadourile primite sunt declarate și supuse fiscalizării“. Or, ieri, Colegiul Medicilor din România și Alianța Medicilor aveau alte opinii despre „legalizarea șpăgii“. Dr. Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor din Neamț, apreciază „recunoașterea publică a rolului social al medicului prin punerea în discuție a unei majorări salariale cu 25% în primă fază și cu 75% până în 2017“, însă referitor la „legalizarea șpăgii“ nu a comentat decât că „pe 26 august 2015 vom face o ședință la nivel județean, în cadrul căreia vom formula și noi propuneri pe care să le înaintăm Guvernului. În acest sens, dr. Arvătescu l-a invitat la întâlnirea noastră pe domnul senator Chelaru la discuții și-l vom ruga să ducă mai departe, la Guvern, propunerile noastre. Am auzit că în Ungaria, spre exemplu, ce primește medicul de la pacient se impozitează. Dacă doriți opinia mea personală, apreciez că actul medical nu trebuie condiționat sub nicio formă. Îl facem în virtutea profesiei“.

Pentru o schimbare profundă a sistemului medical românesc

Colegiul Medicilor din România a și emis un comunicat de presă prin intermediul căruia subliniază: „Colegiul Medicilor din România este o instituție de drept public ale cărei atribuții au fost fixate prin lege iar în planul adoptării unor măsuri de reformare a sistemului medical nu are la îndemână decât luarea unor poziții publice. Colegiul Medicilor din România nu a încurajat și nu a susținut în nicio formă primirea de foloase necuvenite de către medici. În aceeași măsură, nu am cerut și nici nu vom cere favoruri pentru corpul medical. Ceea ce susținem este acordarea unor salarii adecvate pentru cadrele medicale, condiții de muncă care să permită dezvoltarea profesională, performanță și dotare corespunzătoare în unitățile medicale de stat, competitivitate și parteneriat social. Toate solicitările noastre care în final se dovedesc a fi și ale societății românești necesită însă voință politică, pricepere, dorința sinceră de a reforma ceva în interes social și în final investiții majore din partea statului român. Clasa politică și societatea română în ansamblul ei trebuie să înțeleagă și să accepte că servicii medicale la nivelul la care aceste sunt furnizate în alte state nu se pot obține decât în condițiile în care vom avea legi corecte în sănătate și investiții pe măsura statelor pe care le dăm întotdeauna ca exemplu. Solicităm structurilor teritoriale organizarea unor consultări atât cu cadrele medicale, cât și cu societate civilă pentru a identifica așteptările și nevoile acestora, dar și soluțiile pe care aceștia le întrevăd pentru un sistem medical modern. Credem că este nevoie de un consens social și politic autentic pentru o schimbare profundă a sistemului medical românesc“, semnează dr. Gheorghe Borcean, președinte al Colegiul Medicilor din România.

Alianța Medicilor consideră halucinantă legalizare a mitei

Și Alianța Medicilor, care a și inițiat protestul pe rețele de socializare și a pus pe jar guvernanții, a transmis, la rându-i, punctul său de vedere: „Am fost chiar de-a dreptul șocați când am auzit la televizor că se va crea o listă de «norme» care, dacă sunt respectate, va face ca mita dată medicilor să devină legală. Este inadmisibil ca într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de dare de mită, șpagă sau plic, ori legalizarea acestor fapte. Mai grav este că sindicatele din domeniul medical, participante la «negocierile» cu Guvernul, au putut fi de acord cu propunerea halucinantă de legalizare a mitei. Poziția Alianței Medicilor a fost clară de la început: dorim modernizarea sistemului sanitar, iar în cadrul acestui proces de modernizare să se rezolve și problema salarizării. Bani există, dar trebuie bine administrați. Din start am spus că suntem împotriva legalizării mitei, o acțiune degradantă atât pentru medic cât și pentru pacient. Ce s-a întâmplat astăzi este o desconsiderare, de către toți cei care au luat parte la acele «negocieri», pentru tot ce înseamnă act medical în România și drepturi ale pacienților“.

Geanina NICORESCU