„Recul” la preţurile din pieţe

pret piata

*Zarzavagiii autohtoni rămân cu marfa nevândută, chiar dacă au lăsat garda la părăluţe

După o perioadă mai „zbuciumată” pentru buzunarele nemţenilor, iată că noiembrie vine şi aşează într-o ordine firească preţurile la legumele vândute de târgoveţi. Dacă nu cu mult timp în urmă, în plin avânt al gospodinelor pentru marea aprovizionare de toamnă un kilogram de gogoşari de calitate se vindea chiar şi cu 10 lei kilogramul, iată că acum lucrurile au luat o altă întorsătură, fiindcă aceeaşi marfă de pe tarabe a ajuns la jumătate de preţ.

Zilele trecute, în Piaţa Mare, vânzătorii se plângeau că au rămas fără vizitatori la tarabe, iar marfa li se altereză: ”Legume sunt, dar clienţi, ba! Ni se strică marfa din cauză că nu avem vânzare. De asta suntem nevoiţi să aruncăm la gunoi gogoşarii şi ardeii care nu mai sunt buni. Acum am dat mai jos preţurile… dar degeaba!”

Cârcotaşi, nu putem să nu arătăm cu degetul către acei speculanţi care nu cu mult timp în urmă îşi frecau palmele de bucurie că s-au umplut de bani, câştigaţi destul de uşor, şi într-un timp aşa de scurt. Mai precis, luau cu câţiva lei marfa de la bieţii agricultori sau de la ţăranul care bătea pădurea în lung şi-n lat pentru un sac, doi de ghebe şi puneau pe tarabă „producţia proprie” la preţ dublu.

Acum, pe tarabele târgoveţilor este destulă marfă adusă din Galaţi şi alte judeţe. Roşii ieftine, la 2 lei kilogramul, la fel şi ceapa. Şi preţul la morcovi a scăzut la 1,5 lei kilogramul. La cartofi se poate negocia sub un leu. Varza- 60 de bani kilogramul! Tot să faci acum zacuscă pentru că gogoşarii au ajuns să se vândă cu 2 până la 5 lei kilogramul, iar ardeii Kapia cu 3 lei kilogramul. Aşa da, mai merge!

 

V. ANDRIEŞ