Record de lebede pe lacurile nemţene

LEBEDE 1 Numărul acestora se ridică la peste 1400 de exemplare

Peste 1400 de lebede au poposit iarna aceasta pe meleaguri nemţene, respectiv pe lacurile Pângăraţi, Vaduri şi Bâtca Doamnei.

Cauzele principale ale migraţiei lebedelor sunt temperatura şi sursa de hrană.

Temperaturile foarte scăzute înregistrate în ultima vreme au determinat migraţia masivă a lebedelor în zona noastră. Ele vin în zonele temperate din sudul Europei şi Asiei şi se întorc, la sfârşitul sezonului, pentru reproducere, în nordul Eurasiei. Totodată, lebedele sosesc la noi şi pentru că aici găsesc o sursă bogată de hrană”, ne-a spus Roxana Savina, biolog la Compartimentul Arii Protejate, din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ.

Lebedele care pot fi admirate pe lacurile nemţene sunt cele de iarnă, cignus-cignus, alături de care se află şi lişiţe sau raţe mari.

Lacurile Pângăraţi,Vaduri şi Bâtca Doamnei sunt declarate, din anul 2011, situri Natura 2000, respectiv Arii de Protecţie Naturală Avifaunistică.

„În anul 2007 au fost declarate arii protejate doar Lacurile Vaduri şi Pângăraţi, iar în 2011 a fost extinsă suprafaţa protejată, cuprinzând azi şi Lacul Bâtca Doamnei, sub denumirea generică «Lacul Vaduri-Pângăraţi». Aşadar, lebedele sunt protejate de lege, vânarea lor fiind interzisă”, a adăugat Roxana Savina.

Numărul lebedelor care migrează pe lacurile nemţene a crescut semnificativ în ultimii ani. Astfel, dacă în urmă cu 10 ani numărul acestora se ridică la maximum 300 de exemplare, astăzi nemţenii pot admira pe luciul apelor mai bine de 1400 de lebede.

Hrănirea lor nu este tocmai indicată, pentru că numărul lor mare indică faptul că aici au o sursă bogată de hrană, filtrând fitoplanctonul din apă”, explică specialistul nemţean.

Iubitorii lebedelor care doresc totuşi să hrănească aceste frumoase păsări o pot face doar cu pâine sau porumb, alt tip de hrană nefiind recomandat.

Irina Nastasiu

Foto: Mircea ALBU