Reconversia profesională, în stare de amorțeală

AJOFM1*Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamț: „Bugetul alocat până la această dată permite doar plata cheltuielilor pentru cursurile aflate în derulare, și nu începerea altora“ *La nivel național, în această lună, au început 171 de cursuri

După o serie de alocări generoase, când anul trecut, la nivel național, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă se număra printre fruntașele reconversiei profesionale, ca număr de participanți și programe, iată că în acest an un fel de amorțeală a cuprins această instituție. Și afirmăm asta fiindcă în 2016, AJOFM n-a mai organizat nici măcar un curs!

Totuși, păstrăm optimismul și sperăm că primăvara timpurie va fi de bun augur pentru startul unor programe de reconversie noi, care să revigoreze piața muncii din județ și, nu-i așa, să mai aducă niște bani pe aceste meleaguri.

Din cele spuse de Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamț, neînceperea programelor de reconversie a fost cauzată de desfășurarea pe o perioadă mai îndelungată (chiar și pentru jumătate de an) a școlarizărilor începute la finele lui 2015, care au golit visteria instituției. „În luna martie, în cadrul Centrului de Formare Profesională al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, se vor desfășura cursurile începute la sfârșitul anului trecut în Piatra Neamț, Roman  și Târgu Neamț. Este vorba despre programe de formare profesională în meserii ca ospătar și bucătar, a căror durată poate ajunge până la aproximativ 6 luni, dar și de alte calificări, pentru care timpul de desfășurare este mai mic, respectiv contabil, operator calculator și lucrător în comerț. De asemenea, bugetul alocat până la această dată permite doar plata cheltuielilor pentru cursurile aflate în derulare, și nu începerea altora“, a precizat Elena Chirilă.

Am analizat cursurile care se desfășoară în această lună la nivel național și multe din ele s-ar potrivi mănușă și pentru județul Neamț, respectiv mecanic auto, pomicultor, expert accesare fonduri europene, montator pereți și plafoane din gips-carton, peisagist-floricultor, administrator pensiune turistică, cameristă, infirmieră și îngrijitoare bătrâni la domiciliu. Am făcut referire la aceste joburi deoarece pot prezenta un interes crescut printre nemțenii care ar vrea să lucreze în județ sau peste hotare, însă nu le permite profesia actuală.

La nivel național, în această lună, au început 171 de cursuri de formare profesională.

V. ANDRIEȘ