Recital Eminescu la Biblioteca judeţeană

eminescu

În dimineaţa de 15 iunie 1889, Luceafărul de pe pământ a dat mâna cu Luceafărul din cer într-un ultim şi nesfârşit dans cosmic. De atunci au trecut 124 de ani, moment ce este marcat, astăzi, la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” cu o serie de manifestări menite a rememora grandioasa personalitate literară a nemuritorului nostru poet Mihai Eminescu. La Secţia de împrumut carte pentru adulţi vor fi susţinute un recital de poezie, un colocviu, vizionări şi mini-expoziţie de publicaţii, precum şi audiţii din opera poetului. Manifestarea se desfăşoară sub egida „Momentul Eminescu în cultura română (II)„.

Marcarea a 124 de ani de la dispariţia terestră a poetului are loc şi la Ipoteşti, în Botoşani, locul unde s-a născut, la 15 ianuarie 1850. Deschiderea „Zilelor Eminescu” este manifestarea ce debutează la Memorialul Ipoteşti din cadrul Centrului Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, unde sunt programate mai multe acţiuni, printre care decernarea  premiilor Concursului Naţional de Poezie şi Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul…”, ediţia a XXXII.

Mihai Eminescu a publicat primul poem la vârsta de 16 ani, iar manuscrisele sale, circa 14.000 de pagini cuprinse în 46 de volume, au fost dăruite de Titu Maiorescu Academiei Române, prin decizia din 25 ianuarie 1902.

Pe 3 februarie 1889, Mihai Eminescu era internat la spitalul Mărcuţa din Bucureşti, de unde este transferat la sanatoriul Caritas. În mai puţin de jumătate de an se stinge, la ora 4 dimineaţa, în sanatoriul doctorului Şuţu. Marele poet primeşte spre odihna oaselor reci un loc în cimitirul Bellu, un petec de pământ sub un tei. La 28 octombrie 1948 este ales post-mortem membru al Academiei Române.

 

Cristina IORDACHE