Realizările și neîmplinirile primarului de Roznov după 20 de ani de Primărie

Primar Roznov * Interviu cu primarul orașului Roznov, Ionel Ciubotaru

Ionel Ciubotaru este unul dintre primarii cu vechime în Primăria Roznov. A început ca viceprimar, un mandat care l-a pus în temă cu administrația publică locală, atât cât să-l pregătească pentru următoarele 4 mandate de primar și, probabil, și pentru al cincilea. „În condițiile în care în România nu există o școală care să te pregătească și în practică în administrația publică și în condițiile unei tranziții continue, consider că pentru a fi un primar bun trebuie să treci prin mai multe etape, să fii conslier local, apoi viceprimar și mai apoi primar“, este de părere Ionel Ciubotaru.

Orașul Roznov este oarecum atipic în peisajul urban nemțean: format dintr-un singur centru care aduce a oraș, localitatea are două sate mai mari, Chintinici și Slobozia. Având în vedere așezarea, numărul de locuitori și un anumit tip de dezvoltare, Roznovul a fost declarat oraș pe 22 octombrie 2003, la primul mandat de primar al actualului edil.

Primii ani care au urmat decretului de urbanizare nu au fost însoțiți și de fondurile necesare dezvoltării unui oraș. Cu toate acestea, investiții de mare anvergură s-au derulat de-a lungul timpului.

„Anul 2016? La limita subzistenței!“

Reporter: Dacă ar fi să menționați câteva realizări majore care să rămână în istoria Roznovului legate de numele primarului Ion Ciubotaru, ce ați menționa?

Ionel Ciubotaru:Sunt destule realizări care pot fi contexate de numele Ciubotaru de-a lungul timpului, nu cred că m-aș opri la una anume. Sunt, de asemenea, și neîmpliniri.

Rep.: Ajungem și acolo. Să ne oprim, acum, la ce s-a făcut bun…

I.C.: În primul rând, este vorba despre investiții, aș spune capitale pentru orice așezare umană, fie că e vorba de oraș sau sat: extinderea rețelei de apă potabilă, prin diferite surse de finanțare și în mai multe etape, pe o lungime care însumează aproximativ 30 de km. Tot la investiții majore vorbim de canalizare – apă menajeră pe o lungime de 28 de km. S-a realizat, apoi, o rețea de drumuri cu asfalt pe o lungime de 15 km. S-a reabilitat drumul județean care trece prin Roznov, pe o lungime de 3 km, drum dat în administrarea orașului de către Consiliul Județean Neamț. Au fost construite două poduri în satul Slobozia. Au fost demarate lucrările pentru regularizarea albiei râului Cracău, lucrări de amploare, dar care nu au fost definitivate pentru că în anul 2015 nu s-a primit finanțare. Cu toate acestea, satul Slobozia este apărat de eventualele viituri. Acum trebuie să stau să-mi amintesc ce a mai fost…

Rep.: Ne amintim noi tot efortul făcut pentru a trage gaz metan, toate licitațiile amânate dintr-o cauză sau alta și timpul destul de îndelungat până au fost demarate aceste lucrări.

I.C.: Da, gazul metan, o altă poveste! Înființarea distribuției de gaze naturale în orașul Roznov s-a făcut cu mult efort iar în momentul de față, rețeaua principală este de 70%, iar restul se face la comandă. Cine vrea gaz metan se asociază cu alții, fac cerere și apoi această cerere își urmează cursul. Mi-am amintit acum și de aducțiune apă și canalizare în satul Chintinici, o lucrare realizată în așa fel încât există posibilitatea comunelor Borlești și Piatra Șoimului să se racordeze la ea.

Rep.: Infrastructura a fost – și într-o oarecare măsură, e drept, mai mică – preocuparea cea mai mare a primarilor, știm, drumuri cu noroi, apă de la fântână sau de la izvor, însă acestea au fost rezolvate într-o oarecare măsură. Dincolo de aceste investiții mai există și infrastructura culturală, educativă. Cum se vor lega acestea de numele primarului actual?

I.C.: Eu spun că atât cât a fost posibil am intervenit și aici. Am construit două ateliere la Liceul Tehnologic, un proiect care avea finanțare pe utilaje. Aceste ateliere au fost finanțate din bugetul propriu al Consiliului Local. A fost reabilitat și extins Liceul Teoretic. Mergând mai departe, la serviciile aduse în slujba cetățenilor, cred că sunt cel puțin două mari realizări: este vorba despre înființarea Poliției Locale Roznov, o instituție cu sistem de supraveghere continuu pe intersecțiile principale ale străzilor din Roznov. Toate datele acestui sistem de supravghere sunt stocate pe un computer care se află în sediul Poliției Locale, iar polițiștii pot viziona în timp real tot ce se întâmplă. O altă realizare este înființarea Serviciului Public de Evidență a Persoanei, care deservește nu numai Roznovul, ci 11 localități cu un total de 60.000 de locuitori. Buletinul se eliberează în cel mult 3 zile, dar, de regulă, a doua zi poate fi ridicat.

Rep.: Dacă ați mai avea încă 4 ani ce ați face?

I.C.: Sunt încă multe de făcut, pe care nu le-am reușit în aceste mandate, deși am încercat din răsputeri. Am fost supărat și m-am zbătut inutil când s-a desființat Spitalul Roznov, însă am reușit să facem aici un cămin de bătrâni pentru a da utilitate spațiilor, astfel că aici sunt cazați în regim de permanență 50 de beneficiari. În acest scop am reabilitat și am extins clădirile, pentru a a asigura o cazare optimă bătrânilor de aici. Tot aici s-a înființat un centru de permanență, cu program între orele 15 și 8 dimineața în zilele de lucru și program permanent în zilele de sărbătoare.

Rep.: Astea n-ar intra chiar la neîmpliniri. Ceva pe care ați dorit mereu să îl realizați și n-ați reușit?

I.C.: Ce mă doare și acum, după atâția ani, este că nu am reușit să reabilitez acoperișurile blocurilor și să anvelopez aceste blocuri. Este ce mă roade cel mai tare, însă nu ține doar de mine sau de Consiliul Local ori Instituția Primăriei, ține de faptul că beneficiarii contractelor de finanțare sunt asociațiile de proprietari și noi, ca instituție publică, nu putem accesa fonduri pe această componentă. Numai asociațiile pot, noi le-am oferi sprijinul pe logistică, dar din partea loc nu există această voință. Îmi pare rău, de asemenea, că nu am mai putut face Casa de Cultură, cu toate că am avut aprobarea pentru proiect, dar n-a mai venit finanțarea prin Compania Națională de Investiții.

Rep.: O întrebare din partea cititorilor: când reabilitați trotuarele?

I.C.: Ele s-au adus la forma inițială și le-am fi reabilitat și până acum, dar am fi aruncat banii degeaba, pentru că au fost lucrări subterane care nu ne-au permis să intrăm la suprafață. Au fost lucrările de canalizare și până nu este gata totul nu s-au putut depune nici proiecte pentru drumuri.

Rep.: 2016? Cu ce vești?

I.C.: Nu prea bune! Tot lipsa banilor! Am depus deja un proiect pe Ministerul Dezvoltării pentru 11 km de drum cu asfalt în satul Chintinici, în satul Slobozia și în Roznov, să vedem. Cu bugetul pe care-l avem anul acesta, suntem la limita de subzistență. Pe investiții avem doar banii pentru co-finanțările pentru proiectele în derulare: o sumă foarte mare, 11 miliarde de lei care trebuie virată Companiei Apa Serv și o sumă mai mică pentru ultima tranșăla sistemul de canalizare de la Chintinici și Stația de Epurare. În rest, sper să înceapă lucrările pentru cei 11 km de asfalt, dacă reușim să semnăm cât mai repede contractul de finanțare, pentru că documentația este pregătită. Nici nu pot spune mai mult acum, m-aș hazarda dacă aș face promisiuni inutile.

Mariana OLTEAN TUDOSE