Realizările comunei Alexandru cel Bun de când primar este Ion Rotaru

al cel bunPrimarul comunei Alexandru cel Bun, Ion Rotaru, are cu ce se prezenta în fața opiniei publice, a cetățenilor din comună, și nu numai. În cei șapte ani și jumătate de când păstorește comuna natală a avut numeroase realizări în domeniul drumurilor, al investițiilor, al învățământului și al sănătății, toate împlinite, desigur, cu sprijinul Consiliului Local.

Vă prezentăm astăzi realizările din domeniul sănătății de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani.

Cap. IV Bisericani

Comuna Alexandru cel Bun din județul Neamț este o comunitate de 5.833 de locuitori.

Prin H.G.R. nr. 866/16.08.2002, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, aflat pe teritoriul administrativ al comunei, trece din proprietatea Statului și administrația Ministerului Sănătății și Familiei în proprietatea publică a comunei și administrarea Consiliului Local al Comunei Alexandru cel Bun, iar prin O.U.G. nr.86/2010 și H.G.R. nr. 529/2010 se transferă și managementul asistenței medicale către autoritățile administrației publice locale.

Clădirile Spitalului, provenind din vechile construcții ale Mănăstirii Bisericani (realizate în perioada 1492-1909), parțial reconstruite după 1909 (când se înființează Spitalul T.B.C.) și cu construcții noi în timpul Primului Război Mondial și până în 1930, se prezentau la data preluării, în 2002, cu numeroase probleme, inclusiv de stabilitate statică.

Ca o primă prioritate, am accesat „Programul privind diminuarea riscurilor în cazul producerii calamităților naturale și pregătirea pentru situații de urgență – Componenta B „Reducerea riscului seismic“ (program finanțat de Guvernul României).

Proiectul intitulat SPITALUL DE PNEUMO-FTIZIOLOGIE BISERICANI – INTERVENȚII DE PRIMĂ URGENȚĂ LA CONSTRUCȚII VULNERABILE ȘI CARE PREZINTĂ PERICOL PUBLIC, cu o valoare de 3.091.890,81 lei (cu TVA inclus), reprezentând etapa I de reabilitare, s-a finalizat la data de 19.11.2013. Acest program a cuprins numai lucrări de consolidare fundații și pereți. Toate fondurile necesare pentru tâmplărie uși și ferestre, refacere instalații, finisaje interioare, învelitori nu au fost cuprinse în finanțare.

Sume alocate:

 

  1. Compania Națională de Investiții, Programul de reabilitare – intervenții de primă urgență la Sanatoriul Bisericani corp A – 1.000.000 euro

 

  1. Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului de Mediu – Program de soluții alternative cu surse regenerabile pentru Spitalul Bisericani, valoare de 300.000 euro (apă caldă obținută cu panouri solare și pompe cu schimbătoare de căldură în plăci)

 

  1. Ministerul Sănătății – Dotare cu aparatură medicală (aparat radiologie fix, aparat radiologic mobil, monitoare pacienți, analizor hematologie, analizor determinări imunologice, fibrobronhoscop, linie video endoscoape au autofluorescență, spirometru, aparat pentru testarea ventilației pulmonare) pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani – 500.000 euro

 

  1. Consiliul Județean Neamț – 400.000 de euro la diverse programe de investiții: lift, generator etc.

 

  1. Primăria și Consiliul Local al comunei Alexandru cel Bun – 220.000 de euro, care reprezintă contribuția obligatorie de 10% din valoarea investițiilor.

 

În anul 2014 au fost internați în acest Spital un numar de 4574 pacienti, din care :

– 1968 acuți

– 1361 cronici

– 153 paliative

– 122 recuperare

– 970 spitalizare de zi

 

Personalul spitalicesc este format din:

– 12 doctori

– 7 rezidenți

– 1 farmacist

– 2 biologi

– 1 chinetoterapeut

– 71 asistenți medicali

– 58 de infirmiere și îngrijitoare

– 40 personal administrativ (paznici, bucătărese etc.)

Un total de192 de cadre medicale și personal administrativ .

Emilia Ciobanu, managerul Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani: „Investițiile realizate în ultimii șase ani au schimbat radical condițiile de la Spitalul Bisericani, acum oferindu-se pacienților condiții foarte bune, dar și servicii medicale la standarde europene. Nu uit două aspecte esențiale. În primul rând, la Bisericani este o unitate spitalicească mamut, care, printr-un ordin al guvernului, a ajuns în administrarea Consiliului Local al comunei Alexandru cel Bun. De atunci și până astăzi, eforturile domnlui primar Ion Rotaru, ale celor care ne-au sprijinit s-au soldat cu o modernizare radicală și schimbarea totală a condițiilor din spitalul de pneumoftiziologie“.

Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun: „Mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat să realizăm aceste acțiuni de suflet pentru oameni, respectiv modernizarea întregului complex spitalicesc de la Bisericani.

Acțiunea a pornit în anul 2009, când la conducerea Consiliului Județean Neamț se afla prof. Vasile Pruteanu și când, împreună cu doamna Elena Udrea, am realizat primii pași. Primii, dar esențiali în dezvoltarea serviciilor spitalicești. O altă etapă a demarat în anul 2015, când promotorii de facto au fost deputații Ioan Munteanu și Ionel Arsene, care s-au implicat și au sensibilizat administrația României, reprezentată de premierul Victor Ponta și de ministrul sănătății de atunci, domnul Bănicioiu. La inaugurarea din 2016 vor fi invitate toate persoanele susmenționate, dar am o rezerva. Nu îi voi invita pe parlamentarii Colegiului din care face parte comuna noastră, în schimb mai adaug mulțumiri unor consilieri județeni, precum și domnului președinte Constantin Iacoban, care ne-au sprijinit în promovarea proiectelor și a intențiilor noastre“.