Reacţii acute cutanate severe la bolnavi trataţi cu epoetină

Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ a lansat un avertisment, în urmă cu două zile, cu privire la medicamentele care conţin epoetină. Alerta a fost emisă de către Colegiul Farmaciştilor din România, având la bază un acord între Agenţia Naţională a Medicamentului şi Agenţia Europeană a Medicamentului referitor la reacţiile adverse severe ale medicamentelor care conţin epoetină. De regulă, epoetina este prescrisă în cazul bolnavilor diagnosticaţi cu anemie severă şi care urmează un tratament cu citostatice. Din fericire, potrivit autorităţilor sanitare locale, în judeţul Neamţ nu s-a înregistrat niciun caz în care pacienţii să prezinte reacţii adverse cutanate severe la aceast tratament, dar privitor la riscuri sunt avertizaţi profesioniştii care pot prescrie tratamente cu darboepoetină alfa, epoetină alfa, epoetină beta, epoetină teta, epoetină zeta şi metoxi-polietilenglicol epoetină beta.
Totodată, se face un apel către personalul din sistemul sanitar de a raporta astfel de reacţii adverse chiar şi către deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă, pentru următoarele medicamente: “Aranesp”, “Retacrit”, “Binocrit”, “Mircera”, “NeoRecormon” şi “Eprex”.
Concret, reacţiile adverse cutanate severe au inclus cazuri de sindrom Stevens-Johnson (SSJ) şi necroliză epidermică toxică (NET), dintre care unele au fost letale. Efectele adverse au fost mai severe în cazul epoetinelor cu durată de acţiune lungă. Totuşi, acestea apar foarte rar.
“Pacienţii trebuie sfătuiţi cu privire la următoarele semne şi simptome ale reacţiilor cutanate severe la începerea tratamentului cu un produs care conţine epoetină: erupţie cutanată tranzitorie extinsă, cu înroşirea şi apariţia de vezicule la nivelul pielii şi mucoasei orale, ochilor, nasului, gâtului sau zonei genitale, care este urmată de simptome asemănătoare gripei, incluzând febră, oboseală, dureri musculare şi articulare. Acestea conduc deseori la exfoliere şi descuamare a pielii afectate, cu aspect asemănător unei arsuri severe”, se arată în informare.
Pacienţii care prezintă asemenea simptome şi semne trebuie să se adreseze medicului şi să oprească tratamentul cu epoetină. Aşadar, această informare nu înseamnă retragerea de pe piaţă a medicamentelor pe bază de epoetină, doar că medicii trebuie să urmărească cu atenţie evoluţia pacienţilor cărora le prescriu asemenea tratamente.

Geanina NICORESCU