Reabilitare cu succes a școlilor din satele Timișești și Dumbrava

timisesti2 * Primarul comunei Timișești, Vasile Mărculeț, „un edil care a reușit să facă într-un singur mandat cât alții nu au putut nici în două, trei mandate“

Aproape 400 de preșcolari și elevi de clasele I-VIII din comuna Timișești, județul Neamț, vor învăța în școli renovate de la A la Z, cu încălzire centrală, în clase cu parchet nou, cu tâmplărie schimbată, și nu în ultimul rând vor avea acces la grupuri sanitare complet utilate, la standarde europene. Ieri a avut loc recepția celor două proiecte de reabilitare, derulate din fonduri proprii și cu fonduri europene, la Școala cu clasele I-VIII (Corp A plus Corp B) sat Timișești și la Școala cu Clasele I-VIII, sat Dumbrava. Ședința de încheiere a celor două proiecte a avut loc în sala de ședințe a Primăriei Timișești, unde și-au strâns mâinile pentru finalizarea cu succes a lucrărilor membrii comisiei de recepție, reprezentanți ai firmei Sfinx Construct SRL Târgu Neamț, prin inginerul  Liviu Polonic, managerii de proiect, viceprimarul Dumitru Stoianovici și primarul comunei – Vasile Mărculeț, cel care s-a ambiționat să ducă la bun sfârșit proiectele începute mai de mult, încă din 2007.

Potrivit Irinei Teslărașu, dirigintele de șantier care a supervizat lucrările la ambele școli, aceste două obiective de investiții sunt un prim pas spre accesarea de fonduri europene, în esență fiind o reușită a primarului Vasile Mărculeț, „care a reușit să facă într-un singur mandat cât alții nu au putut nici în două-trei mandate“, partea de investiție a primăriei fiind destul de consistentă.

Proiectul „Reparații capitale și reabilitare la Școala cu clasele I-VIII (corp A + corp B) din satul Timișești“ a avut o valoare de contract eligibilă de 552.040,84 de lei, iar proiectul „Reabilitare și utilități la Școala cu Clasele I-VIII, sat Dumbrava“ a beneficiat de o valoare eligibilă de 544.712,23 de lei. Valoarea totală de proiect la Școala Timișești a fost de 1.254.389,49 lei, iar la Dumbrava – de 967.172,82 lei.

Lucrările au fost începute în anul 2007 în ambele cazuri, din fonduri proprii, însă în anul 2009, din lipsa unei finanțări susținute, lucrările nu au mai putut fi continuate. Odată cu accesarea fondurilor europene s-a deschis o supapă importantă, care a ajutat la finalizarea celor două proiecte de anvergură. Lucrările de la Școala Timișești au fost finanțate prin programul Operațional Regional, Axa Prioritară 3 „Îmbunătățirea infrastructurii sociale“, Domeniul major de intervenție 3.4 – „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii prin formare profesională continuă“. Lucrările de la Școala Dumbrava au fost finanțate prin programul Operațional Regional, Axa Prioritară 3 – „Îmbunătățirea infrastructurii sociale“, Domeniul major de intervenție 3.4.

Prezent la ședința de finalizare a proiectelor, primarul Vasile Mărculeț a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în bunul mers al lucrărilor, prin reabilitarea unităților de învățământ fiind atins obiectivul principal al proiectelor, acela de îmbunătățire a infrastructurii educaționale din comuna Timișești.

La Școala din Dumbrava au fost refăcute instalațiile electrice interioare, s-au montat centrale termice, a fost schimbată tâmplăria acolo unde a fost nevoie, s-au renovat pereții, școala a fost anvelopată și s-a schimbat acoperișul și nu în ultimul rând au fost structurate grupuri sanitare moderne, cu gresie și faianță, utilate corespunzător, separate pentru fete și băieții.

La Școala din Timișești investițiile au fost și mai consistente, fiind reabilitate două corpuri de clădire. S-au făcut reparații la șarpantă și s-a procedat la înlocuirea învelitorii, s-au executat tencuieli interioare și zugrăveli, a fost înlocuită tâmplăria interioară și exterioară, s-au făcut reparații la pardoseli și acolo unde s-a impus a fost schimbat parchetul sau a fost montată gresie, au fost achiziționate centrale termice și s-au montat în clase și pe holuri caloriferele necesare, fiind astfel înlocuite sobele vechi cu un sistem nou, modern de încălzire și mult mai eficient. De asemenea, au fost făcute grupuri sanitare complet utilate, elevii beneficiind, acum, la școală, de un confort pe care cu siguranță nu îl au acasă nici măcar 10% dintre ei.

Geanina NICORESCU