„Răzeșii” din Tupilați, prezenți la „Reuniunea Satelor” de la Săpânța

Evenimentul este susținut de Peter Hurley, irlandez stabilit în România, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești peste hotare

O delegație din comuna Tupilați, însoțită de către Grupul folcloric „Răzeșii”, a fost prezentă la „Reuniunea Satelor”, eveniment desfășurat în perioada 18 – 19 august la Săpânța, județul Maramureș. „Reuniunea Satelor” face parte din proiectul aniversar „Satele Unite ale României”, proiect ce-și propune să promoveze cultura tradițională în anul Centenarului, dar menit să continue pe termen nelimitat.
Sărbătoarea a reunit tradiții și obiceiuri populare din România și din Republica Moldova, fiecare comunitate fiind reprezentată cu mândrie prin portul, cântecul și dansul popular. Au participat aproape 800 de artiști, meșteri populari, dansatori și rapsozi, din țară, dar și din Transcarpatia, Bucovina de Nord și Voievodina. La eveniment au fost prezenți și reprezentanții Asociației Comunelor din România, invitații având posibilitatea de a degusta și preparate tradiționale specifice Maramureșului istoric.
„În cadrul programului desfășurat în 18 și 19 august, oaspeții au avut ocazia de a vizita principalele obiective turistice, precum și atelierele meșterilor populari din Săpânța, după care au format o paradă a portului popular românesc, care a condus întreg alaiul spre «pajiștea unirii satelor românești». Spre deliciul publicului, grupurile participante au prezentat și câte un moment artistic specific zonelor din care au venit. Prin dansuri și cântece tradiționale, precum și prin costume populare au fost aduse în prim plan valorile străbune. Un sprijin pentru această frumoasă experiență am primit si din partea domnului Ion Asaftei, fiul al satului Tupilați, care susține multe acțiuni culturale locale”, ne-a spus Ronică Leonte bibliotecar și director al Căminului Cultural Tupilaţi.

Peter Hurley, un irlandez îndrăgostit de România
Proiectul „Satele Unite ale României” este susținut de Consiliul Județean Maramureș și Asociația Interculturală de Tradiții, la inițiativa lui Peter Hurley, irlandez stabilit în România, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești peste hotare.
Peter Hurley este producător al festivalului anual „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, autor al cărții „Drumul crucilor”, co-producător al proiectului Spirit.ro, primul producător al concertului inter-cultural Roots Revival Romania și președinte al Asociației Interculturale de Tradiții.
Totodată, Hurley este realizatorul documentarului „Descoperă România”, care spune povestea irlandezului ce a călătorit pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânța până la Muzeul Țăranului din București, îndrăgostit fiind de România și de tradițiile și ospitalitatea românilor.
„Am ajuns în România pe 9 aprilie 1994. Aveam 26 de ani. În august 1993 fusesem la Praga și experiența m-a lovit ca un tren. Am rămas foarte impresionat. Era evident că ceva foarte interesant se petrecuse aici, în această parte a Europei, încă total necunoscută mie, și m-am întors în Irlanda ferm convins că la prima ocazie o să vin să locuiesc în Europa de Est. Trei luni mai târziu m-a sunat un fost coleg de serviciu din Dublin să-mi povestească despre România și despre planul lui de a porni o firmă de consultanță în marketing, ceea ce făceam împreună în Irlanda atunci. Am sărit fără să stau pe gânduri”, mărturisește Peter Hurley.
În 1994, tânărul irlandez se hotărăște să emigreze în România, pornind în marea aventură a vieții sale. „Am pornit în căutarea esenței României, acel ceva care m-a făcut în primul rând să mă mut aici, în căutarea adevăratelor valori care stau la baza identității voastre naționale și, dacă îmi permiteți să zic așa, a farmecului poporului.”
Conștient de pericolul în care se află civilizația rurală a României, Peter Hurley face apel la conștiința românilor, pentru salvarea ființei naționale, prin susținerea valorilor autentice: „Mi-e teamă că această conștiință va deveni general acceptată numai după ce va muri, cum s-a întâmplat deja în țările vestice, printre care și Irlanda. România este încă «altfel», și în acel «altfel» cred că se află adevăratul vostru rol în viitorul Europei.”
Irina NASTASIU