„Racolări” prin spitale în Săptămâna Europeană a Vaccinării

vaccin* Autorităţile susţin că refuzul imunizării copiilor a condus la situaţii dezastruoase, însă recunosc şi faptul că deseori lipsesc vaccinurile necesare

Cea de-a 10-a aniversare a Săptămânii Europene a Vaccinării, marcată în perioada 20-26 aprilie 2015, promovează ca mesaj cheie faptul că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii. Tema campaniei este „Angajament pentru imunizare- com poate Europa să elimine bolile care pot fi prevenite prin vaccinare?”

Aplicarea pe scară largă a programelor de imunizare de-a lungul ultimilor 30 de ani a determinat o reducere semnificativă a bolilor prevenibile prin vaccinare şi a deceselor cauzate de acestea. Cu toate acestea, mai sunt serioase lacune în acoperirea vaccinală. Pentru marcarea Săptămânii Europene a Vaccinării, personalul Compartimentului de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ desfăşoară o serie de activităţi care implică informarea viitoarelor mămici şi a părinţilor cu copii de vârstă şcolară şi preşcolară asura riscului nevaccinării celor mici. Toată săptămâna vor avea loc activităţi de informare a gravidelor şi lăuzelor din Maternitatea Spitalului Municipal Roman şi din Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. De asemenea, specialiştii DSP le vor vorbi despre beneficiile vaccinării şi mamelor internate cu copii în secţiile de Pediatrie din cele două spitale.

„Potrivit statisticilor, în România, în august 2014 au fost evaluaţi 14.516 copii, pentru  estimarea acoperirii vaccinale la vârsta de 12 luni. Acoperirea vaccinală pentru HEP B 3, DTP 4, VPI 4, Hib 4 si ROR 1 s-a situat sub ţinta de 95%, atât în mediul urban, dar şi în rural sau per total. Raportat la acoperirea vaccinală a cohortei anterioare de copii, valorile sunt în scădere pentru toate antigenele vaccinale. Nu mai puţin de 30,3% din numărul de născuţi vii ai cohortei au fost depistaţi ca incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta, în creştere faţă de anul precedent (26%). Principalele motive ale nevaccinării sunt neprezentarea, contraindicaţiile medicale şi lipsa vaccinului”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Tot în august 2014, au fost evaluaţi 15.159 de copii pentru estimarea acoperirii vaccinale la vârsta de 24 de luni. Acoperirea vaccinală pentru HEP B 3 (rural şi total); DTP 4, VPI 4, Hib 4 si ROR 1 (total, urban şi rural) s-a situat sub ţinta de minim 95%. Raportat la numărul de născuţi vii ai cohortei, valorile sunt sub 88,9% pentru toate antigenele vaccinale, dar în creştere faţă de cohorta născută în luna iulie a anului anterior. 15,8% din numărul de născuţi vii ai cohortei au fost depistaţi ca incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta, în creştere faţă de anul precedent (8,4%). Refuzul şi neprezentarea ocupă primele două locuri în topul motivelor nevaccinării corespunzatoare vârstei, cu o creştere importantă a ponderii refuzului. Contraindicaţiile medicale ocupă locul al treilea.

În anul 2013, potrivit statisticii dată publicităţii cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării, în judeţul Neamţ au fost depistate printre cele mai multe cazuri de rubeolă din ţară şi au fost identificate şi câteva cazuri de parotidită epidemică- în timp ce în majoritatea judeţelor ţării nu au fost astfel de îmbolnăviri. Din păcate în judeţul Neamţ au fost raportate şi câteva cazuri de tuse convulsivă, iar o altă boală contagioasă, varicela, a avut de asemenea o incidenţă crescută în judeţul nostru.

Geanina NICORESCU