Puzderie de şcoli şi grădiniţe fără autorizaţie sanitară

stan

* Primăriile- prea sărace pentru a le da o mână de ajutor

* Generalul Stan vrea să ceară fonduri de reabilitare de la Consiliul Judeţean

Din 405 corpuri de unităţi şcolare, aproape o treime funcţionează fără autorizaţie sanitară din cauza condiţiilor precare.  Practic, 124 de clădiri nu pot fi avizate de Sanepid pentru că nu îndeplinesc condiţiile de igienă cerute de lege şi, în mare parte, nu au apă curentă. Ne aflăm, deja, în a doua parte a vacanţei, şi banii pentru renovări încă se lasă aşteptaţi. Mulţi dintre elevi vor învăţa, şi anul acesta, în aceleaşi săli de clasă cu pereţi scorojiţi şi vor veni cu sticla de apă de acasă pentru că şcoala nu are posibilităţi financiare de racordare la o reţea de apă curentă ori pentru amenajarea unui puţ cu hidrofor. Alte 29 de unităţi de învăţământ sunt în curs de autorizare şi au şanse reale să obţină girul Sanepidului datorită îmbunătăţirii condiţiilor de studiu prin ivestiţii plătite mai mult de părinţi.

„Într-o primă etapă, am procedat la identificarea situaţiei reale din fiecare unitate de învăţământ”, ne-a declarat inspectorul general şcolar Viorel Stan, de la Isnpectoratul Şcolar Neamţ. „Trebuie specificat faptul că o autorizaţie de funcţionare se dă pentru fiecare clădire în parte şi nu pentru întreaga unitate şcolară. Avem şi anul acesta situaţii în care o şcoală are corpuri de clădire autorizate şi altele neautorizate. Am făcut identificarea şi, în etapa următaore, am procedat la găsirea de căi pentru rezolvarea disfuncţionalităţilor. Am găsit deschidere la conduceri de primării, dar acum vrem să avem o discuţie aşezată şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, pentru că este vorba despre finanţări serioase, pe care o comunitate din mediul rural nu şi le poate permite să le facă”.

Baza e la părinţi, după cum reiese din discuţiile pe care le-am avut cu directorii de şcoli din mediul rural. Mai ajută şi primăriile cu câte ceva, dar mai mult pe partea de asigurare a utilităţilor, în principal lemne pentru la iarnă.

 

* Toaletă construită în nouă ani!

 

Un exemplu elocvent privind posibilităţile financiare ale primăriilor în raport cu nevoile comunităţii îl constituie şcoala din Ghindăoani. Acolo, în anul 2004 a fost demarată construcţia unei toalete cu mai multe veceuri şi chiuvete, însă lucrările, finanţate de primărie, nu au putut fi finalizate decât în urmă cu doar câteva luni! Toaletele şi chiuvetele sunt funcţionale, întrucât au fost racordate la o fântână cu hidrofor, însă chiar şi aşa şcoala nu poate fi autorizată sanitar, din cauza lipsei apei potabile. Analizele au evidenţiat nitraţi şi nitriţi, aşa încât apa nu este potabilă. În comună se lucrează la extinderea reţelei de apă potabilă spre şcoală, fiind deja aduse tuburile necesare, dar această operaţiune este de durată. Cât priveşte reparaţiile şi igienizarea clădirilor Şcolii Ghindăoani, directorul Vasile Bilbor ne-a declarat că s-a bazat mai mult pe banii oferiţi de părinţii elevilor:

„Chiar de astăzi începem reparaţiile, dăm cu var, facem în aşa fel încât elevii să nu simtă criza, să le creăm condiţii pentru derularea actului educaţional în bune condiţii; am cumpărat materialele pentru curăţenie mai mult din banii părinţilor, din ce s-a strâns la fondul şcolii. De la primărie am împrumutat ustensille de zugrăvit. Tot primăria ne ajută cu banii necesari pentru derularea unui contract cu o firmă care ne asigură câte 10 bidoane de apă  potabilă pe lună”.

 

 

* Autorizarea şcolii depinde de reparaţiile la conductă

 

De mai bine de o lună, Şcoala Gimnazială Bodeşti este în curs de autorizare, operaţiunea fiind blocată din cauza unei conducte sparte.

„Cei de la Sanepid nu au putut recolta probe de apă nici de la grădiniţă, nici de la şcoală, pentru că a fost spartă conducta principală de alimentare cu apă”, ne-a declarat Niculina Puşcaşu, directorul Şcolii Gimnaziale Bodeşti. „Pentru igienizarea clădirilor am avut fonduri de la părinţii elevilor, dar şi de materiale de la primărie”.

 

* „Cheltuim 3000 de lei pe lună pe motorină; de unde bani de igienizări?”

 

Unităţile de învăţământ din Stăniţa nu sunt autorizate sanitar. Directoarea Şcolii Stăniţa, Angela Cârlescu, ne-a declarat că de la primărie nu a primit nici bani pentru lemne, darămite pentru renovări. A trebuit să se îngrijească, din banii şcolii, de tot ce ţine de o minimă igienizare: „Am alocat doar 2000 de lei pentru toate cele patru corpuri de clădire, respectiv pentru var şi vopsea, pentru că atâţia bani am avut! Cheltuim peste 3000 de lei lunar pentru motorină, că trebuie transportaţi copiii cu maşina şcolii. Ne descurcăm şi noi cum putem, fără ajutor de la autoritatea locală”.

Au rămas neautorizate atât şcoli gimnaziale cât şi grădiniţe. Grădiniţele 2 şi 3 din comuna Borleşti, unităţi de învăţământ din Zăneşti, Săvineşti, Dulceşti, chiar şi din oraşele Roznov şi Bicaz. Dar… încă mai este timp ca situaţia să fie schimbată până începe şcoala…

 

Geanina NICORESCU