Psihologul – «pâinea cea de toate zilele» / Scăpaţi de sub control – etnobotanice, prostituţie

etnobotanice

Accesul la informaţii, migrarea părinţilor la muncă în străinătate, uneori şi răsfăţul din familie sunt doar câteva dintre cauzele care se întorc precum un boomerang împotriva copiilor, a viitorului lor. Este şi părerea specialiştilor, mai exact a psihologilor care se confruntă din ce in ce mai mult cu astfel de situaţii.

În Roman, faţă de 2012, anul trecut au crescut cu 70% consilierile elevilor încă de la vârsta de 12 ani pentru probleme grave, precum consumul de etnobotanice, de alcool şi chiar cazuri de prostituţie. Dacă până mai ieri era o ruşine sau chiar de neglijat sfatul sau mersul la psiholog, astăzi e ca o necesitate în foarte multe cazuri.

Principalele probleme întâlnite la tinerii din şcolile romaşcane au drept cauze: accesul la informaţii netriate şi neselectate, plecarea părinţilor în străinatate (a unuia sau a ambilor, copii fiind astfel obligaţi să rămână în grija rudelor), lipsa de timp a părinţilor prinşi în avalanşa job-ului pentru a asigura un trai mai mult decât decent odraslelor şi uneori chiar şi abandonul şcolar mai ales la sate. « Prinşi astfel în una din situaţiile acestea mulţi elevi recurg la consumul de droguri sau de alcool chiar şi începând de la 12 ani, pentru că intră în grupuri unde se obişnuieste astfel de lucruri, alteori din curiozitate sau la presiunea grupului », ne spune unul dintre psihologii din Roman care a consiliat şi a studiat acest fenomen, Elena Chelmuş.

Nu puţine sunt cazurile de prostituţie practicate de la 14 -15 ani pentru bani, pentru alte foloase materiale sau chiar « şi pentru simplu motiv că poate fi scoasă la un club să servească aşa-zisele băuturi interzise » mărturiseşte din practică Elena Chelmuş. Astfel de practici sunt grave întrucât în multe situaţii se ajunge şi la sechestrarea tinerelor în locuinţe improvizate, iar în cele mai multe cazuri părinţii (mai ales cei din mediul rural, modeşti financiar), ajung cu greu să reclame instituţiilor abilitate dispariţia cu săptămânile a copiilor, din motive uneori chiar şi puerile: « nu am avut bani de autobuz ».

Familia

Aceste realităţi triste şi şocante ar putea fi evitate, spun specialiştii, dacă ar exista la nivel familial comunicare, dacă şi în relaţia profesor elev aceasta ar fi prioritară şi în cel mai rău caz dacă s-ar interveni la timp prin şedinţe la psiholog. « Sunt din ce în ce mai multe persoane, care conştientizează că odraselele lor au probleme, din păcate în 80% din cazuri ele sunt semnalate mai întâi de diriginţi, profesori, apoi de unii medici de familie şi apoi de părinţi. Mentalitatea populaţiei s-a schimbat cu privire la rolul şi importanţa psihologului şi asta mă bucură, întrucât în situaţii de acest gen şi nu numai, cu ajutorul nostru îi putem ajuta nu doar să se descarce, ci să identifice şi să conştientizeze problemele, să le schimbe, să se vindece, să redevină el însuşi », a mai precizat psihologul romaşcan, Elena Chelmuş. Potrivit acesteia toţi acei copii care ajung la limita disperării, în pragul sinuciderii, unii au posibilitatea încă de la primele şedinţe să realizeze că au pornit pe un drum greşit şi să ia măsuri pentru îndreptarea şi recuperarea lor, dar dacă nu apar schimbări şi în mediul familial sau la şcoală, mai devreme sau mai târziu vor recurge la aceleaşi gesture disperate: etnobotanice, alcool, prostituţie. Familia este esenţială pentru dirijarea copilului pe un drum corect, apoi urmează şcoala cu un rol foarte important în educarea principiilor de viaţă şi bineînţeles alegerea anturajului pe care ar trebui să îl cunoască în primul rând părinţii.

D.Vasiliu