Protopopul Tofan merge în “pelerinajul vieții”

pelerinaj 2
*55 de enoriași și 5 preoți din protopopiat vor petrece o săptămână în locurile unde și-au purtat pașii Isus Hristos și Maica Domnului
*”O dată în viață dacă mergi în aceste locuri trăiești un fior nemaiîntâlnit!”, spune părintele protopop Valentin Tofan

60 de credincioși din Protopopiatul Piatra Neamț merg la mijlocul lui octombrie într-un pelerinaj în locurile în care s-a scris începutul istoriei creștinismului. Anunțată în prima parte a anului, excursia și-a epuizat locurile disponibile încă de la finele lunii iulie, înscriindu-se 5 preoți și 55 de enoriași. Costul total al serviciilor (incluzând transport cu avionul, cazare, masă, autocar la dispoziție etc) este de 895 euro (850 euro – excursia propriu-zisă, 45 euro – taxele de aeroport).
Printre cei 60 de pelerini se află și Părintele Valentin Tofan, Protopopul de Piatra Neamț, care consideră că un astfel de drum la izvoarele creștinismului trebuie făcut de orice credincios: ”Eu îl numesc pelerinajul vieții. O dată în viață dacă un creștin merge în acest pelerinaj, va vedea altfel viața, credința, va ști să discearnă altfel între ceea ce este important pentru sufletul nostru și deșertăciune. Eu am avut privilegiul să mai merg și altădată în aceste locuri și pot spune cu mâna pe inimă că este o mare bucurie să ajungi să calci și să vezi locurile pe care a călcat Mântuitorul Isus Hristos, maica Domnului sau alți sfinți atât de importanți pentru credința noastră strămoșească. Vă spun drept că acum, când țin Sfânta Liturghie și vorbesc despre aceste locuri sau despre Patimile Domnului, văd cu ochii minții imaginile. E un drum care te poate schimba total ca om pentru că îți dă un fior nemaiîntâlnit, te întărește sufletește și își arată calea dreaptă”.

O carte de istorie în 7 zile

Pelerinajul debutează în forță încă din prima zi de după cazare. După drumul cu autocarul până la București și apoi cu avionul la Betleem (joi, 17 octombrie), pelerinii se vor închina vineri la Muntele Măslinilor și vor vizita Mănăstirea rusească de pe Muntele Înălțării (Eleon), Biserica Dominus Flevit (”Domnul a plâns”), Biserica Ortodoxă Rusă cu hramul Maria Sfânta Magdalena, Biserica Patimile lui Isus dar și Biserica ce adăpostește mormântul Maicii Domnului (din Grădina Getsimani) și Biserica închinată martirajului Sfântului Diacon Ștefan.
În aceeași zi, lecția de istorie a creștinismului continuă cu vizitarea Cetății Ierusalimului, a bisericii ce adăpostește locul casei părinților Maicii Domnului. Nemțenii vor merge și la Scăldatoarea Vitezda, vor parcurge și Drumul Crucii, cu cele 14 opriri și vor vizita, în aceeași zi Biserica Sfântului Mormânt, Golgota, Piatra Ungerii.
Următoarea destinație va fi, sâmbătă 19 octombrie, Iordania unde vor poposi în Madaba, orașul Mozaicurilor (acolo unde Moise vede Pământul Făgăduinței), vor face și un tur al orașului Amman și se vor îndrepta spre localitatea Petra pe care o vor lua la pas duminică.
După vizitarea Complexului Arheologic Petra (Citadela Roz, Capitala Nabateenilor) – cu celebrele locuințe săpate în stâncă acum mai bine de 2000 de ani – pelerinii nemțeni se vor întoarce în Israel, în Peninsula Sinai unde vor vizita Mănăstirea Sfânta Ecaterina.
Urcarea pe Muntele Sinai este programată începând cu ora 4 dimineața și vor putea vedea, pe lângă răsăritul superb, Peștera Sfântului Prooroc Ilie de pe Vârful Horeb. O altă destinație va fi orașul Taba.
În a cincea zi de pelerinaj, vor vizita Cetatea Masada, apoi Betabara (locul Botezului Domnului Isus), mormântul lui Iosif, și Biserica ortodoxă greacă ce adăpostește Fântâna patriahului Iacov.
În penultima zi, pelerinii vor ajunge la Mormintele Patriarhilor, la Biserica Nașterii din Betleem, la Peștera Sfântului Ioan Botezătorul (din localitatea Even Sapir), la Mănăstirea Franciscană din Ein Karem (locul unde Sfânta Elisabeta l-a ascuns pe pruncul Ioan când regale Irod a ordonat uciderea pruncilor de până la doi ani).
În a 7-a zi de pelerinaj, nemțenii vor poposi la Biserica unde se află mormântul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din localitatea Lida iar apoi, la Jaffa – Tel Aviv vor vizita Biserica Mănăstirii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.

Pelerinaj religios și cultural

”Tot acest traseu pe care îl vom parcurge, toate aceste locuri în care vom poposi sunt practice reperele nașterii credinței noastre. Dincolo de valența profund religioasă, acest pelerinaj are și o puternică motivație culturală. Vom vedea locuri noi, oameni de naționalități și religii diferite, vom vedea culturi altfel decât a noastră. Acum, în acest an, locurile s-au completat din timp. Dar eu fac apel la toți creștinii ortodocși care își pot permite un astfel de drum să nu ezite dacă au ocazia. Fie prin excursiile anunțate de Protopopiat, fie prin cele organizate de alte instituții religioase, chiar și pe cont propriu, e o mare realizare pentru un creștin dacă ajunge să se închine la aceste locuri. Pentru un drept închinător este – mai spun o dată – pelerinajul vieții”, a mai precizat Părintele Protopop Valentin Tofan.

Daniel VINCA