Protestul magistraţilor din Neamţ: O singură şedinţă amânată două ore

* „Am avut reprezentant la CSM şi asta a fost suficient”, explică judecătorul Iulian Mitrofan, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Neamţ

Un singur complet de la instanţele din Neamţ a luat parte, ieri, la protestul iniţiat de Asociaţia Magistraţilor din România. Preşedintele completului de la litigii de muncă din Secţia civilă a Tribunalului a intrat în sală la ora 9 şi i-a anunţat pe cei prezenţi, deja în număr mare, că şedinţa de judecată a celor 50 de dosare se reia la ora 11. Suspendarea şedinţelor de judecată a fost propusă, vineri, de AMR printr-o scrisoare deschisă, ca replică la faptul că CSM tergiversa  revocafrea a doi membri. Oamenii care aveau ieri proces la Tribunalul Neamţ erau veniţi din toate colţurile judeţului. Aşa că n-au avut încotro şi au rămas, o parte, să aştepte pe holul îngust, iar alţii au dat o fugă în oraş să-şi mai rezolve din probleme.

„Este singurul complet din tot judeţul care a manifestat vizibil şi s-a alăturat protestului iniţiat de Asociaţia Magistraţilor din România faţă de amânarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a discutării revocării celor doi membri”, a declarat judecătorul Iulian Mitrofan, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Neamţ. „Fiecare dintre colegii noştri a hotărât dacă protestează sau nu, nu a fost o chestiune impusă, iar pentru noi a contat foarte mult faptul că la şedinţa plenului CSM am avut un reprezentant, pe doamna judecător Gabriela Baltag, vicepreşedintele AMR. Am considerat că suntem reprezentaţi la CSM, că poziţia noastră faţă de problema amânării luării unei decizii a CSM este astfel clară şi că nu este necesar să fie suspendate şedinţele de judecată”.

Au fost şi alte instanţe din ţară care au suspendat şedinţele, unele pentru un sfert de oră, altele pentru două ore. Magistraţii de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, instanţa care a demarat procedura de revocare a judecătorului Cristi Danileţ încă din 7 ianuarie, au decis să suspende şedinţele de judecată până la ora 10. Într-un comunicat de presă, adunarea generală a judecătorilor de la această instanţă motivează: „s-a considerat că pasivitatea manifestată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la solicitările de revocare din funcţia de membru al Consiliului a domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ şi a doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica nu poate fi justificată rezonabil în condiţiile în care legea prevede un termen de 15 zile în care plenul trebuie să ia act de voinţa eprimată de judecători”. Revocarea judecătoarei Alina Ghica din CSM a fost adoptată prin procedura similară derulată pe 10 ianuarie la Curtea de Apel Cluj. Ulterior, 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea judecătorului Cristi Danileţ, iar rezultatele au ajuns la CSM pe 23 ianuarie. Judecătorii au decis să le retragă sprijinul celor doi colegi după ce aceştia au votat-o pe procurorarea Oana Hăineală în funcţia de preşedinte al CSM, iar mai apoi, pe 4 ianuarie, cei doi judecători şi-au depus candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM.

Scopul protestului de ieri a fost acela de a determina CSM să aducă în prim planul ordinii de zi dezbaterea privind revocarea celor doi membri. După jumătate de zi de discuţii, plenul CSM a  adoptat revocarea celor doi magistraţi. Judecătoarea Alina Ghica a fost respinsă de 11 dintre colegi, iar judecătorul Cristi Danileţ de 14. Imediat, judecătorul Adrian Bordea, singurul candidat, a fost ales vicepreşedintele CSM.