Protecție socială prin „Bani de liceu“, burse pentru susținerea tinerilor artiști

burseLista beneficiarilor programului național de protecție socială „Bani de liceu“ cuprinde, anul acesta, 1.823 de tineri din județul Neamț. Prin centralizarea listelor finale transmise de către inspectoratele școlare județene a rezultat, la nivel de țară, un număr total de 44.701 beneficiari.

Liceenii talentați la pictură, muzică și desen au o șansă în plus pentru obținerea unui sprijin financiar. Pentru aceștia se desfășoară Programul Bursele Start, creat special pentru tinerii artiști în formare, pentru a le oferi acestora sprijinul material care îi va aduce mai aproape de marile scene și galerii de artă ale lumii. Înscrierile pentru Bursele stART au loc până la data de 15 noiembrie 2016.

În schimb, lista elevilor care vor beneficia în anul școlar 2016-2017 de programul social „Bani de liceu“ a fost deja finalizată și aprobată la finalul lunii octombrie 2016 de Ministerul Educației. Pentru a fi incluși în program, elevii au trebuit să îndeplinească o serie de condiții și să dovedească faptul că au un venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 150 lei. Pot beneficia de programul „Bani de liceu“ elevii care se află în întreținerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii cererii este de maximum 150 lei, precum și elevii care beneficiază de o măsură de protecție ori aflați sub tutelă, în cazul respectării condiției de venit.

Bursele stART se adresează unei categorii aparte de liceeni. Celor talentați la desen, pictură sau muzică, care fac deja parte dintr-un club de muzică, pictură sau desen sau sunt înscriși într-o instituție de învățământ din România și au câștigat premii la concursuri naționale sau internaționale. Se acordă 15 burse a câte 2.200 lei pentru cei talentați la pictură, 15 burse a câte 2.200 lei pentru pasionații de desen și 290 de burse a câte 4.400 lei pentru tinerii muzicieni.

Cu ajutorul unei burse, tinerii talentați pot achiziționa materiale, instrumente, echipamente și orice altceva este necesar pregătirii lor ca muzicieni, pictori sau artiști plastici. Vor putea participa la concursuri naționale, la expoziții și concerte sau vor putea urma cursuri de perfecționare în domeniul artistic ales.

Bursierii vor beneficia și de consiliere pentru dezvoltarea lor profesională și personală, astfel încât traseul artistic să le fie mai clar și să se simtă motivați să-și urmeze visul.

Dosarul de înscriere poate fi trimis la adresa de e-mail burselestart@scoaladevalori.ro sau prin poștă/curier la adresa Str. Ion Nistor, nr. 2, Mezanin, ap. 1, Sector 3, București, cod poștal 030041.

Selecția beneficiarilor burselor va fi realizată de către o comisie care va analiza dosarele de înscriere, pe baza criteriilor de validitate menționate în ghidul programului. Bursele sunt anuale și vor fi acordate lunar, în perioada ianuarie-decembrie 2017.

Programul Bursele stART se află la cea de-a treia ediție. În cei doi ani de desfășurare au fost oferite 100 de burse tinerilor talentați la pictură, muzică și desen. Aceștia au putut să se concentreze mai mult asupra actului artistic și să de-a curs oportunităților, fără a mai fi preocupați de aspectele financiare. Pe blogul Școala de Valori și pe pagina sa de Facebook pot fi aflate detalii.

Geanina NICORESCU