Prospecţiuni SA „cutremură” comunele judeţului

prospectiuni budesti

* Un grup de cetăţeni a depus un memoriu la Consiliul Judeţean şi la Prefectura Neamţ

* Firma a început lucrările de cel puţin o săptămână, iar notificarea către APM a fost trimisă pe 21 ianuarie

De două săptămâni angajaţii Prospecţiuni SA sunt prezenţi în judeţul Neamţ, iar de o săptămână specialiştii în comunicare ai firmei nu reuşesc să răspundă la 5 întrebări pe care le-am adresat, pe mail, conform regulilor companiei. A fost un protest, vor mai fi şi altele probabil, dar problema de fond, cel puţin în acest moment, este lipsa de comunicare. Nimeni nu explică clar, cu subiect şi predicat, despre ce este vorba şi care sunt scopurile finale ale prospecţiunilor. Nimeni nu dă garanţii ferme că nu se caută, de fapt, gaze de şist şi că nu se va face exploatare după cu tehnologii care vor afecta mediul. Iar oamenii vor răspunsuri. Peste 100 de persoane au semnat un memoriu, care a fost depus, acum două zile, la Consiliul Judeţean şi la Prefectura Neamţ, memoriu din care cităm:  „Începând cu luna ianuarie 2014, firma S.C. PROSPECŢIUNI S.A. desfăşoară activităţi de explorare a zăcămintelor convenţionale şi neconvenţionale existente în judeţul Neamţ, după cum reiese şi din comunicatul privind lucrările de explorare din Moldova, emis de ROMGAZ încă din data de 15.11.2013.

În temeiul Legii nr.52/2003 cu modificările ulterioare, care garantează  transparența  decizională a autorităţilor administraţiei publice locale, vă solicităm un punct de vedere oficial cu privire la activitatea acestei firme particulare în judeţul nostru, având în vedere că aceasta poate produce un impact deosebit de grav asupra mediului, economiei şi activităţilor social-umane locale.

Activitatea cel puţin controversată a acestei firme rezultă din evenimentele care s-au derulat în decursul anilor trecuţi la nivelul întregii ţări, iar repercusiunile prospectărilor au ecou negativ şi în afara graniţelor ţării. Astfel, în judeţul Vaslui, în 2012, Prospecţiuni SA a fost firma care a făcut prospecţiunile preliminare pentru Chevron, după cum reiese din presa vasluiană, iar în 2013 a făcut prospecţiuni în zona Mănăstirii Putna din Suceava. Tot în 2013, firma a fost implicată într-un scandal cu cetăţenii în Argeş  şi a început prospectarea gazelor de şist în Constanţa. În comunicatul Romgaz se spune că prospectările se fac “în scopul cercetării în detaliu a condiţiilor de acumulare şi localizare a zăcămintelor de hidrocarburi din Platforma Moldovenească”, dar ştim că pe această Platformă Moldovenească se găsesc zăcăminte importante de gaze de şist.

Temerile locuitorilor judeţului nostru sunt generate de faptul că, printr-o eroare umană sau tehnică, s-ar putea ajunge în situaţia descrisă de persoane din judetul Vaslui care spun: “La noi, cu ceva timp în urmă au trecut aceste maşini, au făcut prospecţiunile şi au plecat, ca la sfârşitul anului 2012 să ne ,,trezim,, cu un aviz de urbanism eliberat de preşedintele CJ Vaslui pentru trei locaţii unde se doreşte exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice fără a ne întreba cineva dacă suntem de acord, fără un studiu de impact asupra mediului, s-au mimat anumite faze de derulare a obţinerii documentaţiei astfel acum la 500 – 1000 metri de satul Cuci comuna Bozieni, judeţul Neamţ trebuie să înceapă lucrările de amplasare a sondei.” (…) Principiul precauţiei şi al acţiunii preventive (art. 191 TFUE)  trebuie să stea la baza oricărui proiect de investiţie cu impact semnificativ asupra mediului. În conformitate cu acest principiu şi văzând modul cum s-au realizat lucrările de prospecţiuni/explorare din perimetrul altor judeţe din ţară, de către S.C. PROSPECŢIUNI S.A., considerăm că este dreptul nostru de cetăţeni ai judeţului Neamţ de a fi corect informaţi de dumneavoastră, cu privire la aceste lucrări. Dorim ca modul de lucru şi rezultatele prospecţiunilor (condiţiile de existenţă a  hidrocarburilor în subsol)  să fie făcute publice şi populaţia să fie informată în timp util, asupra lucrărilor efectuate de S.C. PROSPECŢIUNI S.A.”.

 

* În aşteptarea unor răspunsuri la întrebări punctuale

 

Semnatarii memoriului aşteaptă, ca de altfel întreaga opinie publică, răspunsuri clare la câteva întrebări punctuale.

1 Dacă această firmă a realizat studiu de impact asupra mediului şi a obţinut, pentru foraje, certificate de urbanism şi autorizaţii de construire, documente obligatorii pentru aceste lucrări (nerespectarea art. 2 alin. 4 lit. d din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii enumeră, printre lucrările pentru care se emite obligatoriu autorizaţie de construire : „lucrări de cercetare şi de prospectare a terenurilor – foraje şi excavări – necesare în vederea efectuării studiilor geotehnice, exploatărilor de cariere, balastierelor, sondelor de gaze şi petrol, precum şi altor exploatări”, constituie infracţiune).

2. Dacă firma a obţinut HCL (hotărârea de consiliu local în baza legii 215/2001 a administraţiei publice locale), pentru lucrările de pe spaţiul public.

3. Dacă se va preveni de către autorităţile judeţene şi locale intrarea în mod abuziv şi repetat pe terenurile oamenilor, aceasta însemnând tulburare de posesie.

4. Dacă s-au organizat dezbateri publice la sediul primăriilor, în baza Legii 52/2003 privind transparenţa decizională a administraţiei publice.

5. Dacă vi s-a adus la cunoştinţă, de către S.C. PROSPECŢIUNI S.A. că vor face detonări subterane, metodă invazivă, care constă în forarea unor orificii în sol la cca. 10 metri adâncime şi 60-70 mm diametru. Nu dorim ca şi în judeţul nostru să se întâmple acest lucru aşa cum s-a întâmplat la Sibiu când, la începutul anului 2013, APM Sibiu nu a avut cunoştinţă de această metodă invazivă de prospectare, S.C. PROSPECŢIUNI S.A. propunând, la dosar  doar metoda “vibraţiilor controlate” (o metodă mai puţin invazivă şi dăunătoare decât cea a împuşcării subterane), ceea ce a constituit o gravă omisiune, care a compromis activitatea acestei societăţi. În concluzie, atât instituţiile publice cât şi populaţia din Sibiu au fost minţite de către S.C. PROSPECŢIUNI S.A. Prin omiterea menţionării metodei împuşcării, nu vom mai putea vorbi de protecţia calităţii apelor, de protecţia calităţii aerului, de protecţia împotriva zgomotului şi vibraţiilor, de protecţia solului şi subsolului, de protecţia ecosistemelor terestre şi acvatice, de protecţia aşezărilor umane.

6. În comunicatul emis de ROMGAZ, din data de 15.11.2013, se prevăd lucrări de explorare pentru hidrocarburi acumulate în zăcăminte convenţionale. În cazul în care S.C. PROSPECŢIUNI S.A. va proceda si la explorarea unor zăcăminte neconvenţionale (gaze de şist), ce măsuri se vor lua pentru nerespectarea celor declarate în comunicat?

7. În cazul în care există asa ceva, vă rugăm sa ne puneţi la dispoziţie copii ale documentaţiei şi ale aprobărilor cu privire la lucrările efectuate, sau care urmează a se efectua, de către firma privată S.C. PROSPECŢIUNI S.A. pe teritoriul judeţului Neamţ.

 

* Prospecţiuni SA tace şi notifică post- factum

 

Problemele ridicate de semnatarii memoriului se regăsesc şi în întrebările pe care le-am adresat firmei Prospecţiuni SA, cu menţiunea că am cerut lămuriri şi despre paşii următori până la exploatare şi despre firmele care se vor ocupa cu exploatarea. Au trecut 5 zile şi nu am primit nici un răspuns.

A primit, în schimb, Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ, o notificare, pe 21 ianuarie 2014, adică exact acum 4 zile, prin care i se aduce la cunoştinţă că „execuţia lucrărilor va începe”. Asta în vreme ce, angajaţii Prospecţiuni sunt în activitate intensă de vreo 10 zile pe teritoriul judeţului. Iar la ţară, părerile sunt împărţite. În vreme ce unii primari au încredere că este vorba strict despre gaze naturale şi cred că prospecţiunile nu dăunează mediului că tot s-au făcut în ultimii ani şi nu s-a întâmplat nimic, alţii sunt mai prudenţi şi nu vor să aibă bătăi de cap cu localnicii care i-au votat.

„La noi sunt de o săptămână, cred că mai stau câteva zile şi pleacă”, a declarat Petrică Şchiopu, primarul de Bârgăuani. „Au vorbit cu fermierii, unde au trecut cu tractoarele şi au stricat grâul vor plăti despăgubiri şi asta este. Lumea este calmă, nu e nici un fel de problemă. Dacă, însă, au intenţii ascunse şi de fapt caută gaze de şist vor trebui să cumpere pământ, că nu au cum să exploateze altfel şi n-am cum să nu aflu, că actele se fac la primărie. Şi le spun oamenilor să nu vândă. Simplu”.

Doinel Grumezescu, primarul de Bozieni, comună aflată la graniţa cu Băceşti, Vaslui, unde deja au descălecat reprezentanţii companiei Chevron, este şi mai precaut şi nu vrea nici măcar prospecţiuni fără acordul populaţiei: „Dacă vin la mine, facem adunare sătească, la care să participe specialişti de la Prospecţiuni SA şi să explice oamenilor exact ce vor să facă, ce consecinţe sunt, dacă activitatea lor poate provoca probleme cu pământul, cu aerul, cu apa, tot în amănunt. Şi dacă oamenii sunt de acord, atunci şi eu sunt de acord. Eu sunt la al şaselea mandat şi nu fac gafe de genul ăsta să iau decizii de unul singur pentru lucruri care privesc toată comuna”.

Până una, alta, dincolo de tăcerea firmei în cauză şi de părerile împărţite ale oamenilor, este clar că suspiciunile vor persista atât timp cât reprezentanţii Prospecţiuni nu-şi schimbă atitudinea şi nu precizează clar şi răspicat dacă au vreo legătură cu Chevron. Până să vorbească ei, ar fi util un răspuns din partea autorităţilor judeţene. Pe care preşedintele CJ, Culiţă Tărâţă a promis că-l va da după ce va studia memoriul depus de cetăţenii îngrijoraţi. „Eu ştiu că se fac prospecţiuni pentru gaze naturale şi cred că legea este lege pentru toţi şi nu trebuie să ne abatem un milimetru. După ce văd memoriul şi mă lămuresc, sigur am să am nişte răspunsuri pentru oameni”, a declarat Culiţă Tărâţă.

Cristina MIRCEA