Proprietarii de animale refuză vaccinarea

* În cazul în care le mor animalele, oamenii nu primesc despăgubiri

Oamenii de la ţară par să nu mai aibă încredere în efectele imunizării animalelor, deşi medicii veterinari susţin cu vehemenţă că bolile letale pot fi prevenite numai prin vaccinare. Mai mult decât atât, dacă proprietarii refuză programul de imunizări, în cazul în care le mor animalele nevaccinate nu vor obţine despăgubiri de la stat.
„Ne confruntăm cu ignoranţa multor proprietari în ceea ce priveşte riscul apariţiei unor boli transmisibile; nici nu vin cu animalele la acţiunile profilactice obligatorii precum vaccinările şi supravegherea serologică şi nici nu permit accesul medicului veterinar în curţi pentru efectuarea acestor acţiuni, existând astfel riscul transmiterii acestor boli la om, inclusiv producerea de pagube economice imense”, ne-a declarat dr. Constantin Lipan, director adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ. „De aceea, i-am rugat pe primari să ne ajute să colaborăm mai bine cu proprietarii de animale, să le explicăm că, în cazul în care le mor animalele nevaccinate, nu vor primi despăgubiri de la stat”.

Veterinarii subliniază că vaccinarea animalelor şi supravegherea serologică sunt gratuite. Excepţie face imunizarea păsărilor, care este contra-cost. Gospodarii trebuie să ştie şi faptul că statul îi despăgubeşte dacă se întâmplă să le moară animalele din cauza unor boli precum tuberculoza, leucoza enzootică bovină, turbarea, pesta porcină clasică, anemia infecţioasă şi trichineloza.  Anul trecut, în judeţul Neamţ au evoluat mai multe focare de boală, majoritatea fiind stinse. Astfel, au fost raportate 16 focare de anemie infecţioasă ecvină, 10 de leucoză enzootică bovină, 8 de rabie, 23 de echinococoză, 3 de loca americană, unul de varooză şi unul de leptospiroză cabalină.