Propria bucătărie poate deveni afacere gastronomică! Punctele gastronomic Locale vor fi diferite de restaurante, cu un meniu zilnic restrâns, specific zonei

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ a demarat, astăzi, o Campanie de informare privind înfiinţarea Punctelor Gastronomice Locale. O nouă lege le permite gospodinelor, mai ales celor de la sate, să-şi transforme propria bucătăria într-un aşa-zis restaurant.
Campania de popularizare a informaţiilor privind condiţiile de formare şi autorizare a punctelor gastronomic locale se va derula în toată ţara, până la data de 30 noiembrie 2017.
Punctele Gastronomice Locale vor oferi doritorilor produse şi preparate alimentare  specifice zonelor geografice ale României, în condiţiile respectării unor norme şi condiţii de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure şi sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit.
Punctele Gastronomice Locale ar urma să înceapă să funcţioneze de la începutul anului viitor.
“Această campanie de informare va fi coordonată de către Direcţia Generală Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul ANSVSA şi se va realiza prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, ai Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi medici veterinari oficiali, responsabili de zonă. Echipele respective vor organiza întâlniri, în care cei interesaţi vor fi informaţi asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor şi condiţiilor de igienă care trebuie respectate, dar vor şi răspunde întrebărilor invitaţilor. Materialele informative ale campaniei vor fi înmânate participanţilor la întâlnirile organizate de către DSVSA judeţene şi vor fi distribuite şi cu sprijinul administraţiei locale, astfel încât informaţia să poată fi propagată cât mai extins. Aceleaşi materiale informative vor fi postate şi pe site-ul ANSVSA într-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: „Campanie de informare – Puncte Gastronomice Locale”, pentru a putea fi consultate on-line de către cei interesaţi”, a transmis Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, printr-un comunicat.

Meniul va fi obligatoriu preparat de familie şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile
Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă -cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale si eventual două feluri de desert, specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea.
Va fi obligatoriu preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile.
Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării.
O altă condiţie, pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic. Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate /înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea.
Menţionăm că, cei care doresc să înfiinţeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul: Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.
Prima condiţie, având în vedere aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesitatea obţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008.

Geanina NICORESCU