Promisiune de la Guvern: „Pregătim un program pentru motivarea profesorilor să lucreze în rural“

Plosca, Gabriel02*Acum, în Neamț există cadre didactice cărora nu li se decontează nici măcar naveta

Peste 45% din efectivul cadrelor didactice din județul nostru lucrează în mediul rural, ne spune Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Neamț, iar în unele cazuri sunt întâmpinate mari probleme în ceea ce privește decontarea navetei. Nici hotărârile instanțelor nu sunt de ajutor pe fondul sărăciei din bugetele locale, responsabile de plata acestor cheltuieli. Există o listă cu problemele pe care le întâmpină dascălii navetiști, însă de ani buni a rămas undeva, la coada revendicărilor aduse în atenția guvernanților.

Iată că o promisiune lansată, în urmă cu două zile, de premierul Dacian Cioloș, aprinde din nou scânteia speranței în rândul cadrelor didactice nevoite să profeseze la țară. „Pregătim un program care va viza profesorii pe care să-i motivăm să lucreze în școli din anumite zone defavorizate, în mediul rural. Vor contribui aici și fondurile europene“, a subliniat premierul cu ocazia aprobării rectificării de buget din 10 august 2016.

Profesorul Gabriel Ploscă, liderul sindicatului Învățământ din Neamț, salută inițiativa premierului Cioloș și subliniază că sunt foarte multe lucruri de pus la punct în acest domeniu de activitate în care situația este dramatică. „Aproximativ 45% dintre cadrele didactice profesează în mediul rural, din care cam 20% fac naveta. Nu prea se duc profesori titulari, pentru că, în multe situații, nu sunt condiții favorabile de mers cu mijloace de transport în comun – din cauza orelor de sosire și mai ales de plecare din localitate. Ca să nu mai vorbim de faptul că sunt situații în care administrația locală respinge decontarea navetei. Avem cadrul legislativ, dar problema e că unele consilii locale invocă lipsa fondurilor. Avem o situație specială la Văleni (comună situată la aproximativ 30 km de municipiul Roman și la 40 km de Piatra Neamț – n.r.), unde primăria nu a mai plătit naveta profesorilor de ani buni. Există și hotărâri judecătorești favorabile dascălilor, dar care nu sunt puse în aplicare“, a declarat Gabriel Ploscă.

„Banii abia dacă ne ajung pentru salariile angajaților din primărie“

Primarul comunei Văleni, Gheorghe Murariu, ar vrea să le dea profesorilor banii, dar acum… nu poate. „Știu problema, am discutat-o cu doamna directoare de la școală și cu profesorii de acolo, înțeleg situația, dar acum nu am bani. Abia am cu ce să le achit salariile angajaților din primărie. Am o lună de mandat și nu pot să le fac pe toate deodată. Și nici n-am bani suficienți la buget. Spre exemplu, acum mă străduiesc să prind o finanțare europeană pentru grădiniță. Dacă am datorii la bugetul de stat nu mi se dă certificat fiscal și pierd proiectul. De la 1 octombrie 2016 vom începe să plătim eșalonat datoria către profesori, fără a-i neglija pe cei care vin din toamnă să profeseze la noi, pentru că avem nevoie de dascăli, de educația pe care o oferă elevilor de aici“, ne-a declarat, ieri, primarul Gheorghe Murariu.

Pentru profesorii care fac naveta în zone unde nu se poate ajunge cu mijloace de transport în comun, legea impune decontarea combustibilului pentru mașini personale, respectiv contravaloarea a 7,5 litri la suta de kilometri. Liderul de sindicat Ploscă susține că „răul trebuie tăiat de la rădăcină“, în sensul stabilirii unui singur finanțator al plății navetei pentru dascăli, iar acesta să fie Ministerul Educației. „În prezent, sursa de finanțare este din bugetul local al localității pe raza căreia își desfășoară activitatea navetistul, însă Legea 1/2011 spune clar că se decontează și din finanțare complementară, în care se regăsesc și sume din bugetul general consolidat“, a precizat prof. Ploscă.

Pentru că profesorii acceptă tot mai greu să predea în alte localități decât cele de domiciliu, un primar din România a găsit o soluție care să le facă acestora viața mai ușoară, să atragă titulari pentru a se asigura că elevii din localitate vor avea dascăli bine pregătiți. În acest caz este vorba tot despre fonduri europene. Primarul din comuna Arieșeni, județul Alba, s-a gândit să construiască garsoniere din bani europeni pentru profesorii navetiști. Până acum au fost construite deja zece garsoniere.
Profesorul Ploscă, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț, spune că ar fi ideal ca și primăriile rurale din județul nostru să urmeze acest exemplu. În prezent, legea ajută profesorul din rural numai prin acordarea unui spor, care poate ajunge până la 80%, dar numai dacă profesezi în creierii munților! Cel mai mare spor acordat cu adevărat pentru rural este, în județul Neamț, de 20%.

Geanina NICORESCU