Proiectul „Clasic e fantastic“, opt spectacole despre copilăria marilor muzicieni

În organizarea Consiliului Județean Neamț, a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, a Liceului particular „Aurora Ouatu“ și a Teatrului Tineretului, urmează să se desfășoare, între 31 mai 2017 și 30 mai 2018, un amplu proiect de promovare a muzicii clasice în rândul copiilor.

Proiectul „Clasic e fantastic“ cuprinde o serie de opt spectacole, cu o ritmicitate lunară (excluzând perioada vacanței de vară), în care vor evolua actori ai Teatrului „Odeon“, alături de câțiva muzicieni instrumentiști. Aceștia vor prezenta opt povești imaginate special pentru cei mai mici dintre viitorii melomani, povești care spun, pe parcursul unei ore, copilăria unor mari compozitori ai muzicii culte: Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Richard Wagner, George Enescu și Gioacchino Rossini (în cazul compozitorului italian este povestită istoria compunerii operei „Wilhelm Tell“).

„Spectacolele sunt concepute astfel încât să pună bazele culturii muzicale a copiilor, totul fiind gândit și prezentat pe înțelesul lor. Aceștia vor avea ocazia să asculte bucăți muzicale celebre cântate de muzicieni profesioniști, vor învăța să observe instrumentele, să recunoască operele marilor compozitori și, cel mai important, să îndrăgească muzica cultă. Cei mai curajoși vor putea chiar să urce pe scenă și să cânte, iar de aici și până la dorința unora dintre ei de a studia un instrument sau de a lua lecții de canto nu poate fi decât un pas. Oricum, majoritatea vor fi câștigați ca amatori de muzică clasică și, astfel, li se va deschide un nou univers“, sunt de părere organizatorii.

Primele două spectacole vor avea loc miercuri, 31 mai, la Casa de Cultură „Ion Creangă“ din Târgu Neamț și joi, 1 iunie, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

Poveștile bătrânului Sol

„Povestea spune că doi șoricei, Sică și Rică, au trăit, pe rând, în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, în clavecinul lui Ludwig van Beethoven, în pianul lui Frédéric Chopin… Astăzi, bătrânul Sol povestește ce lucruri minunate a aflat de la stră-stră-strănepoții lui despre copilăriile acestor mari compozitori, despre bucuriile și tristețile lor, despre munca obositoare de zi cu zi în fața instrumentului începând chiar de la vârste foarte mici, despre călătoriile lungi și obositoare ale celor considerați copii minune pe care întreaga Europă dorea să îi vadă și să îi asculte și mai ales despre felul în care toți au învățat să scrie muzică și să se bucure de ea“. Așa își încep actorii de la Teatrul Odeon poveștile lor despre viața și activitatea clasicilor muzicii universale.

„Clasic e fantastic“ este un proiect educațional non-profit, care are ca scop familiarizarea copiilor și adolescenților cu capodoperele muzicii clasice. Proiectul a debutat în luna noiembrie a anului 2010, cu un concert susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de maestrul Ilarion Ionescu Galați.

Irina NASTASIU