Proiectele noului șef al Poliției Piatra Neamț, Radu Berejan

comisar şef radu berejan1Comisarul șef Radu Berajan, recent numit în funcția de șef al Poliției Municipiului Piatra Neamț, este acum, în floarea carierei, în fața unui deziderat împlinit. Și-a dorit din tinerețe să ajungă polițist, dar înainte de 1990 nu îndeplinea criteriile: era fie prea tânăr, fie prea ne-membru de partid.

A absolvit, apoi, în prima promoție Academia de Poliție și, de la Bacău, unde s-a născut acum 47 de ani, a venit la Neamț și a rămas aici. Se consideră un om corect, echilibrat și dorește să închege echipa de la municipiu, o familie de profesioniști și oameni de nădejde, cum îi caracterizează el însuși. Țintește, în perioada următoare, să mențină rezultatele deosebite pe care le-a găsit la preluarea funcției.

Este căsătorit, soția lui este șefă de cabinet la IPJ Neamț și împreună au doi copii frumoși. Își reproșează doar faptul că nu au avut suficient timp să le ofere.

Care sunt dezideratele profesionale pentru acest mandat aflăm din interviul acordat.

Reporter: Ați promovat în această funcție cu un punctaj de 8,85, se știe că sunteți un polițist ambițios, cu o carieră ascendentă. Ce vă propuneți în calitate de șef al Poliției municipiului Piatra Neamț?

Comisar șef Radu Berejan: Poliția Municipiului Piatra Neamț este una dintre cele mai mari din județul Neamț, competența este nu doar pe municipiu, ci avem patru secții de poliție pe care le coordonăm, Borlești, Săvinești, Gârcina și Ștefan cel Mare.

Rep.: Cum ați găsit activitatea de aici?

R.B.: La Piatra Neamț colegii mei au reușit să diminueze fenomenul infracțional în ultima perioadă de timp, asta până la venirea mea în funcție, începând cu data de 1 august 2015. Lucru pe care eu, odată cu începerea activității, mi l-am propus ca obiectiv prioritar în creșterea gradului de siguranță și protecția cetățenilor, pentru protejarea persoanei, a patrimoniului, pentru siguranța stradală și rutieră, siguranța transporturilor pe partea în care noi colaborăm cu cei de la Biroul Poliție Transporturi pentru combaterea acestui gen de infracționalitate.

Rep.: Da, acum într-adevăr grupurile de minori tâlhari au fost reduse la tăcere, e liniște în oraș de o bună bucată de timp, elemente vizibile și stresante nu mai sunt. Ce probleme ați identificat în puținul răstimp de la preluarea funcției, nu doar în Piatra Neamț, ci și în comunele arondate?

R.B.: Vreau să remarc faptul că s-a reușit destructurarea acelor grupuri de minori care tâlhăreau persoanele în vârstă, mai ales, și mă bucură acest lucru, pentru că erau o problemă stresantă. Ce-i drept, minori infractori mai avem, dar noi sperăm ca în colaborare cu celelalte structuri de ordine publică – Jandarmerie, Poliția Locală – să reușim să diminuăm acest fenomen spre minim.

Infracționalitatea juvenilă nu înseamnă doar acele tâlhării comise prin acostare, smulgerea bijuteriilor sau a poșetelor, care indignează atât de mult cetățeanul. Iar Poliția Municipiului Piatra Neamț nu are competențe în ce privește aspecte legate de tinerii care se droghează, care își pierd timpul la „păcănele“ sau prin baruri, ori cei care consumă substanțe etnobotanice. Și aceste aspecte sunt o problemă pentru societate, dacă vreți, dar nu intră în competența noastră, sunt servicii specializate care se ocupă de astfel de cazuri. Dar, desigur, noi monitorizăm permanent, derulăm partea de prevenire împreună cu lucrătorii de la compartimentul specializat și împreună cu polițiștii de proximitate – știți foarte bine câte campanii se fac țintite pe educarea și informarea tinerilor privind riscurile consumului de droguri, de alcool, de tutun. Asta ține de noi, să-i facem conștienți să evite alunecarea înspre partea infracțională, penală.

 

*„Vreau să ținem infracționalitatea juvenilă sub control“

 

Rep.: Alte priorități pe care le aveți în vedere în perioada următoare?

R.B.: Creșterea gradului de siguranță a cetățeanului este obiectivul principal, dar asta include tot ce ține de prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului, adică furturi, tâlhării, a infracțiunilor cu violență. Astea sunt acel gen de fapte care deranjează cel mai tare cetățeanul, furturile și tâlhăriile. Dar tâlhării avem foarte puține în ultimul timp, le ținem sub control, însă sunt furturile care agasează cetățeanul și care sunt și ele în atenția noastră. Împreună cu colegii noștri de la Investigații Criminale încercăm să limităm acest gen de infracțiuni, prin identificarea autorilor, tragerea lor la răspundere, trimiterea în judecată. Tâlhăriile sunt infracțiuni grave, furturile sunt foarte multe, iar cetățeanul este tracasat de faptul că pentru o valoare mică, de exemplu, el suferă o traumă destul de mare și atunci reclamă.

Rep.: Furturile și tâlhăriile sunt în continuare o problemă, ce alte probleme sunt pe agenda dumneavoastră de lucru?

R.B.: Siguranța rutieră este un alt obiectiv al Poliției municipiului Piatra Neamț și facem toate eforturile să disciplinăm participanții la trafic, cu oamenii pe care-i avem.

 

*„Vreau să mențin trendul descendent al infracționalității“

 

Rep.: Cred că numărul polițiștilor activi este o altă problemă, dar care nu ține neapărat de capacitățile funcției pe care o dețineți.

R.B.: Da, avem într-adevăr sectoare cu mare deficit, mă refer la Ordine Publică, la Investigații Criminale, unde ne-ar mai trebui măcar 10 și respectiv 8 oameni. Mai sunt colegi în concediu de creșterea copilului, s-au mai pensionat dintre colegi. Este greu, dar trebuie să ne facem treaba, însă atunci când e nevoie beneficiem de sprijinul lucrătorilor de la alte structuri. Ne dorim cu toții ca numărul de patrule să fie mare, dar ce este important este faptul că cei care suntem reușim să ne facem treaba, să acoperim strada.

Vreau să menționez că infracționalitatea stradală este în scădere în municipiul Piatra Neamț, după primele șapte luni avem o scădere cu 22 de infracțiuni, lucru îmbucurător pentru noi și încercăm în continuare să diminuăm acest fenomen.

Rep.: Alte scăderi înregistrate?

R.B.: Tot vorbim de siguranța cetățeanului și de proiectele pe care le am în perioada următoare, trebuie să remarc faptul că anul acesta furturile sunt pe un trend descendent și vreau să mențin această scădere. Potrivit statisticilor, avem o scădere de 115 fapte anul acesta și mergem în continuare pe identificarea celor care săvârșesc astfel de infracțiuni pentru scoaterea lor din acest mediu infracțional.

 

*„Prefer munca în echipă“

 

Rep.: Personal puțin, dar eficient, având în vedere aceste rezultate.

R.B.: Da, am găsit un colectiv foarte bun, dornic să facă lucruri bune, care-și dorește să reușească să asigure un climat de ordine și siguranță publică bun în municipiu. Suntem un oraș turistic frumos, lăudat și suntem bucuroși că s-a reușit, în perioada anterioară sosirii mele în această funcție, destructurarea acelor grupări care au creat atâtea probleme.

În continuare, destructurarea grupărilor infracționale este în atenția noastră, monitorizăm acest aspect, încercăm să nu se mai formeze grupuri care mai târziu să creeze probleme, sunt cunoscuți și sunt în atenția noastră. Imaginea Poliției Piatra Neamț a fost și este bună, lucru vizibil din faptul că pietrenii vin la noi, au încredere în noi și ne solicită să-i sprijinim în rezolvarea a tot felul de probleme pe care le au, pe competențele noastre.

Rep.: Colaborarea cu secțiile?

R.B.: Noi acordăm tot sprijinul necesar și colegilor de la secțiile arondate, pentru ca și cetățenii din aceste comune să aibă parte de liniște și siguranță. Dar și aici fenomenul infracțional privind furturile și tâlhăriile este în scădere, iar un alt obiectiv principal al meu este legat de acordarea unei atenții mai mari pe partea de violență familială, un domeniu sensibil pentru că se produce în afara spațiului public și trebuie să fim sesizați. Atunci când suntem sesizați noi acordăm tot sprijinul pentru aplanarea acestor situații, însă nici aici nu s-au înregistrat creșteri, ci dimpotrivă.

 

*„Sunt un om drept, corect, echilibrat“

 

Rep.: Aveți un motto, un slogan, un model care vă inspiră? Ce credeți că v-a propulsat pentru această funcție?

R.B.: Modele nu am. Eu încerc să-mi fac treaba bine. Iar aici la Poliția Piatra Neamț să știți că am găsit o familie, sunt oameni uniți, tineri, profesioniști, oameni care se ajută între ei. Să nu uităm că stăm aici 10-12 ore, mai mult decât stăm acasă cu familiile noastre și atunci trebuie să ne înțelegem, să fim uniți și să nu existe nici un fel de disensiuni între noi. Obiectivele noastre sunt clare, suntem în slujba cetățeanului și trebuie să facem în așa fel încât să fie liniște în municipiu și să nu fim criticați! Pentru că atunci înseamnă că nu ai făcut ceva corect.

Rep.: Cum vă caracterizați ca șef de poliție?

R.B.: Mă caracterizez ca polițist, nu ca șef de poliție. Mi-am dorit să intru în Poliție, am absolvit în 1994, fiind prima promoție a academiei de după 1990. Am venit la Neamț, unde am lucrat la Poliția Piatra Neamț, la Inspectorat din 2000, am trecut pe la Direcția Generală Anticorupție între 2005-2007, din ianuarie 2008 am revenit în cadrul Inspectoratului.

Este o meserie care mă reprezintă, asta mi-am dorit și mă bucur că mi-am desfășurat activitatea în multe sectoare din cadrul inspectoratului – judiciar, cercetări penale, cazier judiciar neoperativ, dar știu cât muncesc cei din neoperativ pentru ca cei din operativ să poată să-și desfășoare activitatea fără sincope.

Munca de polițist este o muncă foarte frumoasă, iar cel care o face din dragoste, din dăruire, are și rezultate. Îmi doresc ca alături de colegii mei să obțin rezultate foarte bune în continuare.

Sunt un om drept, corect, echilibrat, analizez ambele puncte de vedere înainte de a lua o decizie, apreciez foarte mult munca în echipă, chiar le-am spus colegilor mei când am venit aici că aștept propunerile lor pentru eficientizarea activității. Ei știu cel mai bine cum poate fi îmbunătățită activitatea, iar propunerile lor sunt analizate mai sus și dacă este nevoie avem tot sprijinul de la conducerea Inspectoratului. Consider că lucrul în echipă este important pentru a avea rezultate.

Vreau să transmit pietrenilor să aibă în continuare încredere în noi, îi așteptăm cu orice probleme au, le acordăm tot sprijinul, avem și noi nevoie de ajutorul lor, pentru că prin modul lor de acțiune pot veni mult în sprijinul activităților noastre, mai ales că avem același deziderat: cu toții ne dorim un municipiu liniștit, curat, fără evenimente.

Cristina Iordache