Proiectantul chemat la microhidroncentrala de la Roman

avarie

Ploile de la finele săptămânii trecute şi umflarea râului Moldova pun în discuţie analizarea oportunităţii modificării sau nu a proiectului pe baza căruia este construită microhidrocentrala de la Roman, a precizat prefectul de Neamţ.

Vlad Angheluţă era ieri bucuros – şi din calitatea de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – că de vineri noaptea încoace nu au mai fost fenomene meteo care să se soldeze cu efecte nedorite.

Din toată succesiunea de coduri (ba galben, ba portocaliu) şi din apele umflate care au lovit cu putere în diversele colţuri ale judeţului, prefectul Angheluţă avea o temă prioritară pe masa de lucru: necesitatea unui nou punct de vedere al proiectului microcentralei de Roman.

“Din fericire – şi pentru asta apreciez implicarea instituţiilor specializate dar şi a administraţiei din Roman – râul Moldova nu a pus probleme deosebite ca altădată. Primarul Laurenţiu Leoreanu dar şi ceilalţi factori s-au mobilizat, au monitorizat bine situţia, au intervenit şi totul a fost sub control. Acum se impune însă un singur pas: o reanalizare a problemei de către proiectantul microhidrocentralei, o lămurire dacă se rămâne pe actualul proiect sau trebuie modificat. Până la urmă, dacă tot a apărut acest test dat de natură, măcar să analizăm, sa ne facem temele cum trebuie”, a adăugat prefectul Angheluţă.

Vineri, 16 mai – în plină sărbătoare a comunităţii, întrucât demaraseră „Zilele oraşului Roman – autorităţile au fost puse pe jar de debitul crescut al Moldovei. Apele au lovit în digurile de protecţie şi maluri, dizlocând câţiva zeci de metri din aceste dispositive. „Parcă am fi comandat noi această situatie. Este o probă de foc pentru microhidrocentrală si dorim să vedem cum se comportă inclusiv în astfel de situatii. Totul este însă sub control, fără emotii. Bineînteles că au fost luate unele măsuri de prevedere si de sigurantă, acolo unde a fost nevoie dar, repet, totul este sub control, fără motive de îngrijorare“, a declarat la acel moment primarul Laurenţiu Leoreanu.

Încă din urmă cu doi ani, după câteva inundaţii care au dat emoţii, edilul romaşcan a reuşit înălţarea şi mărirea pe lungime a digului care protejează oamenii şi locuinţele din Cartierul Nicolae Bălcescu.

Construcţia microcentralei de la Roman a început în 2012 şi este programată a se termina în acest an. Valoarea totală a investiţiei este de peste 22 milioane lei, cea mai mare parte a fondurilor fiind din resurse europene nerambursabile.

Curentul electric obţinut aici ar urma să acopere necesarul pentru iluminatul public din municipiul Roman şi va reprezenta astfel o important economie pentru bugetul local.

 

D. VINCA