Proiect cultural artistic interjudețean „Istoria fără manual“, ediția a V-a

*Medaliile și cupele sunt achiziționate prin contribuția bănească benevolă a profesorilor coordonatori

Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț organizează cea de-a V-a ediție a proiectului cultural artistic interjudețean „Istoria fără manual“, locul ales pentru desfășurarea evenimentului fiind Cetatea Neamțului. Invitat special va fi Gorea Iulian, muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț. Ca un element inedit putem menționa faptul că toți cei implicați în proiect au ceva în comun: sunt absolvenții aceleași instituții de învățământ superior: Facultatea de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava.
„Prin bunăvoința dr. Vasile Diaconu și prof. Traian Anton, evenimentul se va desfășura sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 10, poate în cel mai adecvat loc cu putință, cu o încărcătură istorică și emoțională deosebită, la Cetatea Neamțului. Proiectul este conceput ca o prelungire a activității didactice, elevii derulând o serie de activități printre care cercetare, documentare, inovație sau creație în domeniul istoriei, menite să dezvolte și să consolideze sentimentul patriotic și pasiunea pentru istorie“, a precizat Mihaela Băbușanu, expert patrimoniu/ conservator bunuri culturale, colaborator al proiectului.
În cadrul evenimentului se va desfășura un concurs între echipaje, structurat pe trei probe: întrebări generale din istoria românilor, proba practică în care echipajele vor rezolva un rebus/ vor potrivi corect piesele unui joc de puzzle din care să reiese o scenă istorică/ vor realiza un desen folosind unii termeni aleși aleatoriu. Fiecare probă este moderată de către un profesor, iar juriul ales în prealabil din cadrul colaboratorilor are rolul de a monitoriza cu obiectivitate buna desfășurare a activităților și punctele acumulate. Probele concursului își vor modifica structura la fiecare ediție, astfel încât elevii să se confrunte cu situații noi care să le stârnească interesul și curiozitatea pentru istorie. La această a V-a ediție, va exista și o probă specială, elevii vor trebui să realizez mulaje din argilă după o temă dată, care vor fi jurizate ulterior.
„După finalizarea concursului, toate echipajele, însoțite de profesori și toți ceilalți implicați în proiect, vor vizita locurile istorice din arealul local și apoi vor fi găzduiți peste noapte în tabăra de la Oglinzi, prilej ideal de socializare și chiar o mai mare apropiere. Astfel, se poate spune că elevii implicați în proiect au experimentat și vor experimenta noi formule de relaționare care le-au pus în valoare potențialul și calitățile, pot lega noi prietenii și pot să își cunoască mai bine colegii de echipă sau pe cei împotriva cărora concurează“, a mai spus Mihaela Băbușanu, expert patrimoniu/ conservator bunuri culturale, colaborator proiect.
Echipajele clasate pe locurile I, II și III sunt recompensate cu medalii și cupe gravate cu denumirea proiectului, iar celelalte echipaje cu diplome de participare și alte materiale inscripționate cu denumirea proiectului, data și locul desfășurării ediției în curs, achiziționate prin contribuția bănească benevolă a profesorilor coordonatori.
Ediția anterioară, a IV-a, a fost câștigată de către echipajul din Rădăuți, coordonat de prof. Adrian Puiu. Pe locurile doi s-au clasat echipajele Școlii nr 1 din Răucești, județul Neamț, coordonați de prof Traian Anton, iar pe locul III, Școala Gimnazială Nr. 7 „Alexandru Ioan Cuza“ – Dorohoi, județul Botoșani, coordonați de prof. Dragoș Balasan.

Geanina NICORESCU