Programul operator, „amorţit” de lipsa anesteziştilor

Spitalul judeţean se confruntă cu o acută criză de specialiştii în anestezie şi terapie intensivă. În prezent, potrivit managerului unităţii, în loc de două linii de gardă se asigură doar una şi jumătate, ceea ce înseamnă că „de vineri până luni e jale”, iar în restul săptămânii operaţiile se fac în baza unor programări stricte, astfel încât atunci când sunt urgenţe se amână intervenţiile programate, din lipsă de anestezişti. De la 16 operaţii pe zi, s-a ajuns la 7-8 intervenţii, după cum ne-a spus dr. Iosif Koszeghi, şeful secţiei Chirurgie.

La momentul actual, secţia ATI are nevoie de cel puţin 4 anestezişti, după cum a subliniat managerul SJU Neamţ, dr. Ioan Lazăr. Secţia funcţionează cu doar 9 medici şi are 25 de paturi. Problema e că medicii nu vor să vină la noi, dar eu sper ca blocul operator nou, ultradotat, pe care-l vom amenaja în curând, să-i atragă pe specialişti”.

Dr. Aurica Ciobanu, şefa secţiei ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, participă zilele acestea la Congresul Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Sinaia, unde se caută rezolvarea problemelor cu care se confruntă mai toate secţiile ATI din România.

„Secţiile sunt supraaglomerate, cu foarte puţin personal, depăşit de numărul de pacienţi, cu resurse de foarte multe ori limitate, atât medicamentoase, cât şi materiale sanitare. În condiţiile unor probleme de viaţă şi de moarte şi a unor urgenţe care depăşesc posibilităţile multor secţii ATI, medicul trebuie să se ocupe de toţi pacienţii în acelaşi timp şi în mod egal, un deziderat greu de atins în condiţiile mai sus enunţate. În sistemul public activează mai puţin de 700 de medici anestezişti şi reanimatori, în condiţiile în care un minim decent ar fi de 1500”, a declarat Conf. Dr. Şerban Bubenek, vice-preşedinte Societăţii Române ATI. “În toate marile spitale judeţene se încalcă grosolan legea si prevederile europene care stipuleaza ca dupa garda, medicii trebuie sa plece acasa. Noi rămânem după gardă de 24 de ore încă 12 sau 16 ore, atât cât este nevoie, pentru că altfel nu ar avea cine să meargă în sala cu bolnavii şi cine să se ocupe de ei în terapie intensivă. Deficitul de personal este imens”, a conchis acesta.