Programul de ortopedie pentru copii, extins

oncologie

* Tot de la 1 iunie a fost introdusă protezarea mamară în programul de oncologie

Nemţenii trebuie să ştie că, printr-un ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a intrat deja în vigoare la 1 iunie 2014, au fost modificate normele de aplicare a programelor naţionale de sănătate curativă pentru acest an. Normele stabilesc o serie de noi gratuităţi la tratamente şi protezări de specialitate, dar şi cu restricţii care nu erau, până astăzi, prevăzute în normative.

O veste bună este includerea, în Programul naţional de ortopedie pediatrică, a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi.

În normativ a fost introdus capitolul privind Subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, iar printre cele 18 unităţi care vor derula programul se numără şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi şi Institutul Regional de Oncologie Iaşi, unităţile cele mi apropiate de judeţul Neamţ.

O altă noutate este aceea că investigaţiile PET-Computer Tomograf se vor face numai în baza deciziei de aprobare emise de comisia de experţi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Decizia de aprobare se eliberează dacă sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate prevăzute în Programul naţional de oncologie, subprogramul de monitorizare a evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice, valabilitatea deciziei de aprobare fiind de 45 de zile calendaristice.

La capitolul privind Programul naţional de tratament pentru boli rare, s-a introdus medicaţia gratuită pentru bolnavii cu epidermoză buloasă, tratamentul sclerozei sistemice şi ulcerelor digitale evolutive şi al sclerozei tuberoase.

 

Geanina NICORESCU