Programare la diabetolog peste fix o lună

Analiza* Un singur doctor consultă, zilnic, peste 70 de bolnavi la cabinetul din Policlinica Piatra Neamţ, fiind nevoit să stea peste program

* Casa de Sănătate decontează doar 28 de consultaţii pe zi

Cabinetul de Diabet şi boli de nutriţie din Policlinica Piatra Neamţ este zilnic asaltat de bolnavi, majoritatea neprogramaţi. Teoretic, agenda pentru consultaţii este ocupată până pe 24 aprilie 2015 însă, cu riscul de a bloca activitatea singurului doctor care acordă consultaţii în regim ambulatoriu, peste 70 de pacienţi stau „ciorchine” la uşa cabinetului în fiecare zi. Nici nu au încotro, pentru că nu au alternativă pentru obţinerea reţetei sau , în condiţiile în care cabinetul de Diabetologie din Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ este singurul de profil din municipiu şi deserveşte inclusiv zona Bicaz şi Valea Muntelui.

Penuria de medici specialişti îşi spune cuvântul. Doar 3 diabetologi asigură consultaţii în ambulatoriu, prin rotaţie, aceiaşi care lucrează şi în secţia din spital. Iar posturile vacante scoase periodic la concurs nu au căutare. Consultaţiile în ambulatoriu au loc zilnic între orele 7-14 şi sunt asigurate, prin rotaţie, de dr. Ana Pricope, dr. Lidia Cobzaru şi dr. Raluca Teodorescu. Consultaţiile sunt oferite în corpul A, etajul II, pacienţii putând ajunge la etaj şi cu liftul.

Diabetul zaharat este o boală incurabila, astfel că pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune trebuie să îşi schimbe stilul de viaţă şi să îşi măsoare periodic valorile glicemiei. Bolnavii dependenţi de medicamente sau de insulină trebuie să se prezinte lunar sau o dată la trei luni la cabinetul diabetologului, pentru consultaţie şi prescripţie electronică. Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ decontează doar 28 de consultaţii pe zi, pentru că atât permite Fondul Asigurărilor de Sănătate, în condiţiile în care numărul diabeticilor la nivel de judeţ depăşeşte 22.000. În spital, cele 15 paturi alocate Compartimentului de Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice sunt ocupate în permanenţă.

În fiecare zi, de luni până vineri, bolnavii de diabet pot beneficia şi de servicii gratuite de consiliere psihologică, acordate de psihologul Mihaela Spânu. Şedinţele au loc în corpul C al Policlinicii, însă prea puţini bolnavi apelează la serviciile psihologului, pentru că nu ştiu cât de mult îi poate ajuta acesta în acceptarea problemelor de sănătate şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos pentru ca boala să nu avanseze şi să nu lase tare psihice.

Specialiştii susţin că periodic, trebuie efectuate o serie de analize: glicemie pe nemâncate, creatinina sanguină, proba de urină, examen clinic şi tensiunea arterială. Astfel, am putea avea o imagine reală a prediabetului şi diabetului, iar persoanele cu probleme ar putea fi luate în evidenţă şi urmărită evoluţia bolii pentru reducerea severităţii complicaţiilor.

În privinţa cauzelor, acestea sunt multiple şi ţin de stilul modern, dezechilibrat de viaţă: alimentaţie nesănătoasă, stres, sedentarism, obezitate.

Geanina NICORESCU