Program de aderenţă pentru bolnavii cu poliartrită reumatoidă

reumatismNemţenii aflaţi în tratament pentru poliartrită reumatoidă, artrită psoriazică sau spondilită anchilozantă se poate înscrie, prin intermediul medicului curant, într-un „program de aderenţă”. În prezent, 170 de medici şi peste 2000 de pacienţi cu afecţiuni cronice reumatismale sunt înscrişi în programul Aderrio, beneficiind de servicii menite să asigure un management mai bun al tratamentului.

Totem Communication a dezvoltat în Romania programul Aderrio, un program de aderenţă la tratament destinat pacienţilor diagnosticaţi cu diverse afecţiuni cronice precum şi medicilor specialişti. Potrivit specialiştilor, lipsa de aderenţă la tratament este o problemă importantă, cu impact asupra întregului sistem de sănătate publică. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că doar 50% dintre pacienţii cu boli cronice sunt aderenţi la tratament, aşa cum a fost acesta prescris de medic.

“Aderrio este primul program de aderenţă implementat în acest fel în România, contribuind la conştientizarea pacienţilor cu privire la importanţa respectării recomandărilor medicului şi la menţinerea disciplinei administrării tratamentului prescris de medicul specialist. Mai mult decât atât, prin participarea la program pacienţii îşi asigură continuitatea tratamentului evitând eventualele întreruperi generate de erorile în administrare sau de procedurile administrative necesare acordării tratamentului. Programul este unul complex, multi-disciplinar şi a fost conceput pentru a răspunde nevoilor specifice pe care medicii şi pacienţii le au în piaţa locală. Programul Aderrio a fost dezvoltat folosind modele de succes aplicate pe alte pieţe europene şi este bazat pe o abordare multi-channel”, a afirmat dr. Bogdan Păunescu, Aderrio Project Lead, la Totem Communication.

Pacienţii care se înscriu în program vor beneficia de servicii special concepute cu scopul de a creşte aderenţa la tratament, cum ar fi: apeluri telefonice şi SMS-uri transmise periodic pentru a le reaminti să-şi ia tratamentul sau să se prezinte la medicul specialist pentru reevaluarea stării de sănătate. De asemenea, ei vor afla prin intermediul unei platforme electronice (www.aderrio.ro) mai multe informaţii destinate educării cu privire la boala şi administrarea tratamentelor. Informaţiile furnizate pacienţilor înscrişi în program vor determina un management mai bun al bolii, cu consecinţe directe asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii pacienţilor.

Geanina NICORESCU