Profesor ambasador al învăţământului romaşcan

profesor petrovici_resize

În săptămâna 6 – 13 aprilie 2014, în oraşul Urbino din Italia, s-a desfăşurat cursul de formare „TACCLE” (Crearea propriului conţinut de e-learning în învăţământul şcolar şi în educaţia adulţilor) organizat de Ministerul Educaţie pentru Comunitatea Flamandă în colaborare cu Asociaţia Training2000 şi L.I.T.I.S. „E. Matteidin Urbino.

Cursul a permis participanţilor din toată Europa (profesori, formatorii, personal specializat în domeniul TIC, personal al institutiilor de coordonare sau de formare a cadrelor didactice) să exploreze un set de resurse TIC (disponibile gratuit) care permit, combinarea elementelor de e-learning cu pedagogia tradiţională şi introducerea secvenţelor de învăţarea online în scopul facilitării demersului colaborativ al învăţării.

Obiectivul general al acestei sesiunii de formare a fost iniţierea cursanţilor în utilizarea resurselor TIC cu ajutorul cărora pot să dezvolte propriul conţinut e-learning pentru a adapta şi eficientiza învăţarea la caracteristicile colectivelor de elevi sau adulţi.

La curs au fost prezenţi 32 de profesori şi formatori din Anglia, Belgia, Bulgaria, Cipru, Finlanda, Grecia, Malta, Olanda, Polonia, Romania şi Suedia. În acest complex context european de formare, d-na Adriana Petrovici (singurul participant din România) a reprezentat în caliate de profesor Liceul Tehnologic „V. Sav” şi implicit învăţământul nemţean, iar în caliate de formator, atât CCD Neamţ cât şi Asociaţia „Formare Studia” din Iaşi.

„Utilizarea în procesul de predare-învăţare-evaluare a aplicaţiilor şi instrumentelor TIC reprezintă nu doar un simbol al modernităţii în educaţie, ci un efect ce se impune fără posibilitatea de nu fi acceptat de către cadrele didactice, indiferent de disciplina pe care o predau sau nivelul colectivelor de elevi cu care lucrează. Motivaţia demersului meu de participare la curs a fost convingerea personală în necesitatea promovării orizontului fără limite al învăţării oferit de instrumentele TIC educaţiei şi formării tinerei generaţii. Conţinutul cursului şi colaborarea cu colegii europeni în activităţile practice demonstrative, constituie un bagaj consistent de noutăţi acumulate, pe care mi-am propus sa le împărtăşesc elevilor, colegilor de şcoală şi viitorillor cursanţi. Pe parcursul întregului training am fost impresionată de excelenta organizare, competenţa formatorilor, interesul colegilor şi în mod deosebit, de facilităţile aplicaţiilor TIC exploarate: eXe-Learning care permite crearea de scenarii didactice, Mahara complet echipată pentru construiea portofolilor electronice şi LearningApps utilă activităţilor de educaţie nonformală” ne precizat doamna profesoară Adriana Petrovici după întoarcerea din Italia.

Dan VASILIU