Profesionalismul echipajelor de intervenţie- salvarea nemţenilor

Letitia-Damoc

* Dr. Letiţia Gabriela Damoc a structurat Serviciul de Ambulanţă Neamţ pentru a rezista la „intemperiile” vremurilor

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ a obţinut reconfirmarea serviciilor de calitate oferite de personalul foarte bine pregătit profesional şi a primit laude din partea comisiei de experţi care a stabilit reautorizarea unităţii, pentru deţinerea unui parc auto conform standardelor de siguranţă. Dr. Letiţia Gabriela Damoc, managerul Salvării Neamţ, a primit aprecieri pentru buna coordonare a activităţii în sensul continuării educaţiei medicale pentru personalul sanitar şi „ţinerea din scurt” a maşinilor prin reviziile de rigoare.

Zilnic, echipajele de salvare înregistrează sute de solicitări venite de la cetăţenii care au nevoie primul ajutor şi transport medico-sanitar şi nu le este deloc uşor să parcurgă zilnic aproximativ 8000 de kilometri pentru a-i ajuta pe bolnavii care le cer ajutorul. Astfel, este foarte importantă pregătirea salvatorilor şi starea tehnică a autosanitarelor. Dr. Damoc este cea care, practic, a înfiinţat Serviciul de Ambulanţă Neamţ şi a rămas, statornică, dedicată „primei iubiri”. A învăţat cum să perfecţioneze sistemul de răspuns la solicitări, obţinând timpi din ce în ce mai buni, de la an la an, după cum a remarcat şi comisia de experţi care a reautorizat Serviciul de Ambulanţă Neamţ zilele trecute.

Cu o medie de aproximativ 20 de echipaje, Serviciul de Ambulanţă răspunde zilnic la aproximativ 150-200 de apeluri. Fiecare solicitare este inclusă într-o categorie de urgenţe, respectiv urgenţe medico-chirurgicale majore, semnalate cu cod roşu, apoi cele cod verde şi galben. Indiferent că este vorba despre afecţiuni cardiace, despre traumatisme minore sau despre un simplu atac de panică, Serviciul de Ambulanţă este obligat să răspundă tuturor cu aceeaşi promptitudine şi, pe cât posibil, cu rapiditate. De aceea, în funcţie de codul urgenţei, p teren este trimis un echipaj cu medic sau cu asistent, respectiv cu autosanitară tip C, destinată intervenţiei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel, pentru transportul medical asistat al pacientului critic, sau de tipul B, cu echipamente şi materiale sanitare care includ, după caz, un defibrilator semiautomat sau un defibrilator manual şi medicamentele necesare resuscitării şi acordării asistenţei medicale de urgenţă . În prezent, parcul auto totalizează 58 de autosanitare, 6 dintre acestea fiind de tipul C. În mare parte, salvările au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, însă poate puţină lume îşi mai aminteşte acţiunea temerară a doctoriţei Damoc de a da la casat nu mai puţin de 20 de rable care care nu mai prezntau nici o siguranţă, având kilometrajul dat peste cap, şi cumpărarea unor maşini de salvare. Activitatea  de asistenţă medicală de urgenţă în prespital în judeţul Neamţ s-a menţinut la un standard ridicat, iar de la an la an perfecţionarea îşi spune cuvântul.

Geanina NICORESCU