Produsele tradţionale moldoveneşti riscă să dispară de pe piaţă!

produse traditionale

*Condiţii foarte stricte, unele de netrecut…

La finele săptămânii trecute, la Bacău, a avut loc o întâlnire regională la  care au participat reprezentaţi ai Ministerului Agriculturii şi ai Direcţiilor agricole judeţene din zona Moldovei, prilej cu care s-a  discutat în detaliu noile condiţii de obţinere şi  de punere pe piaţă a produselor tradiţionale româneşti. După reţete consacrate. Veţi vedea, nu-i întâmplătoare precizarea!

Din acest an s-au înăsprit condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti. E drept, înregistrarea produselor alimentare obţinute după reţete consacrate româneşti este voluntară. Dar numai dacă reuşeşti să ajungi la capătul drumului. Adică ai obţinut atestarea, după care Ministerul Agriculturii  a eliberat logo-ul care se va aplica pe eticheta produsului tradiţional, fabricat după o reţetă consacrată românească. Un drum lung, „presărat” cu tot felul de sincope. Unele de netrecut!

 

*Până în septembrie, atestatele deja emise rămân valabile!

La întâlnirea de la Bacău, din partea Direcţiei pentru Agricutură Neamţ, a participat Gabriela Negură, de la care am aflat câteva din noile reglementări în domeniul produselor tradiţionale. Ne-a interesat  cele mai importate, dar şi cele mai drastice  condiţinări care stau  în faţa operatorilor alimentari din acest domeniu.

Timp de 9 luni, rămân valabile toate astestatele privind produsele alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti, care au fost emise înaintea noului act normativ. După asta se va face reevalarea tuturor atestatelor, adică din luna septembrie 2014. Produsele alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti se marcheză cu logo-ul reţetă consacrată. Logo-ul reţetă consacrată este proprietatea exclusivă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care  asigură gestiunea logo-ului reţetă consacrată. Drepturile cu privire la logo-ul reţetă consacrată nu pot fi transmise decât de către titularul logo-ului. Logo-ul reţetă consacrată nu poate face obiectul unei cesiuni sau al unui gaj ori al unei alte garanţii reale şi nici al unei executări silite. Pentru eliberarea atestatului, operatoru alimentar titular nu lăteşte nici o taxă. De altfel, nici înainte nu se plătea.

 

*Producţia, legal limitată!

O primă restricţie! Capacitatea de producţie a fabricanţilor de produse tradiţionale este legal limitată. Ea „cantonează” între nişte cifre clar stabiliie şi care nu pot fi depăşite. Este vorba de o producţie zilnică de 150 kg ori 150 litri, raportat la producţa anuală.   Excepţie de la această restricţionare fac doar fabricile de pâine.

Mare atenţie, în noul ordin este inclusă activiatea de verificare şi control, pe toată linia de fabricaţie a produsului tradiţional, inclusiv pe partea de comercializare. Înainte, după obţinerea atestatului pentru fabricarea produsului tradiţonal, nimeni n-avea grija operatorului respectiv. Constatarea de nereguli atrage după sine sancţiuni, de la un simplu avertisment, până la retragerea atestatului şi a log-ului reţetă.

 

*Reţeta bunicii, doar dacă-i document autentificat!

Partea cea mai dură a noilor reglementări privind produsele tradiţionale se referă la  istoricul reţetei după care ele au fost realizate! Practic, reţeta trebuie să fie un înscris autentificat într-un fel sau altul. Nu se admite  orice reţetă, cât de veche o fi ea! Contează foarte mult reţeta care stă la baza unui produs tradiţional. La întâlirea de la Bacău li s-au sugerat  şi câteva variante. Reţeţa să se regăsească în monografia  localităţii respective. Dacă nu, cel care vrea să iasă pe piaţă cu produsele tradiţionale să obţină aviiz favorabil de la asociaţiile locale de profil. Dar nu prea sunt constituite astfel de asociţii. În Ardeal sunt câteva, în Moldova nu! În astfel de condiţii, produsele tradiţionale moldoveneşti riscă să dispară de pe piaţă.

 

*În Neamţ, atestate 58 produse tradiţionale

În momentul de faţă, în judeţul Neamţ, avem atestate 58 de produse alimentare tradiţionale. Ca structură, pentru produsele din carne sunt 35 de atestate, lapte-11, panificaţie-3 şi pentru conserve de fructe – 9.  La nivel de judeţ, numărul  operatorilor din sectorul alimentar care obţin produse după reţete consacrate româneşti a ajuns  la 10 , din care la produsele din  carne sunt 2 procesatori, lapte-5, panificaţie -1, conserve fructe -2. Vom vedea câte dintre ele vor mai rămâne după luna septembrie. Şi după! Pentru că lista reţelor produselor tradiţionale se actualizată la 6 luni.

Tina CONDREA