Produsele din carne cu mâzgă depistate de comisarii OPC în magazine

În urma unei acțiuni ample de control privind protecția consumatorilor la comercializarea produselor din carne, comisarii din Neamț au identificat salamuri, cârnați și parizer cu grave neconformități.

La nivel național au fost controlați 763 operatori economici, fiind verificată o cantitate de peste 77 tone produse din carne din care aproximativ 7,4 tone nu se încadrau în prevederile legale cu privire la informarea, etichetarea, conformitatea și publicitatea produselor din carne. În Neamț au fost controlați 30 de operatori.

Au fost prelevate 71 eșantioane de produse din carne, iar 26,7 % dintre acestea nu se încadrau în prevederile legale, în vigoare conform analizelor de laborator. Structura eșantioanelor prelevate și a neconformităților constatate este următoarea: 32 eșantioane de salamuri, din care 40% erau neconforme (13 eșantioane); 8 eșantioane de parizer, din care 12,5% erau neconforme (1 eșantion); 19 eșantioane de cârnați, din care 21% erau neconforme (4 eșantioane); 4 eșantioane de crenvurști, din care 25% erau neconforme (1 eșantion); 7 eșantioane din alte sortimente, din care toate erau conforme.

S-a dispus oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a circa 267 kg produse din carne, în valoare de 3.774 lei, produse cu parametrii neconformi și/sau cu data durabilității minimale depășită; oprirea temporară de la comercializare a circa 4.798 kg produse din carne, în valoare de 70.057 lei până la remedierea neconformităților constatate; aplicarea de 478 sancțiuni contravenționale din care 272 amenzi contravenționale în valoare de 998.000 lei și 206 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

„S-a constat comercializarea de carne și produse din carne ce prezentau caracteristici organoleptice și fizico-chimice neconforme – aspect mâzguit, miros nespecific, cauzate de devidarea ambalajului individual; comercializarea de produse din carne care nu se încadrau în parametrii fizico-chimici impuși prin prevederile legale în vigoare (Ordinul 560/1271/1339/210/2006) – neîncadrarea în conținutul minim de proteine totale, conținutul de umiditate depășit. Depășirea acestor limite determină dezechilibrarea compoziției produsului, favorizarea accentuării perisabilității microbiologice a produsului cu riscul alterării acestuia, reducerea perioadei de menținere a caracteristicilor de calitate originale ale produsului și afectarea interesului economic al consumatorilor, aceștia cumpărând «apă» în loc de cantitatea corespunzătoare de produs din carne. S-a mai constatat comercializarea de produse din carne ce prezentau conținutul de amidon depășit față de valorile impuse de Ordinul 560/1271/1339/210/2006. Au fost identificate produse etichetate ca fiind un produs fiert, în loc de produs afumat și fiert: salam tip vară – înscris pe etichetă ca fiind un produs fiert și afumat, în loc de produs fiert și dublu afumat. În același timp, prezența sintagmei «tip» în denumirea produsului putea induce în eroare consumatorul în privința caracteristicilor produsului; cârnați cabanos și cârnați cabanos extra – produse etichetate ca fiind produse fierte, respectiv produse afumate față de produs fiert și dublu afumat impus prin Ordinul nr. 560/1271/339/210/2006“, se arată în comunicatul comisarilor pentru protecția consumatorilor.

Produse „de pui“ fără… pui

Comisarii au identificat utilizarea incorectă a denumirii unor sortimente de produse din carne recunoscute și preferate de consumatori la Crenvurști de pui, Crenvurști de pui și curcan, Crenvurști de pui și curcan cu brânză, proveniți din afara României, la care materia primă preponderentă era carnea de pasăre separată mecanic, în proporții de 66%, 88%, respectiv 78%, aceasta având calități nutriționale inferioare cărnii de pasăre propriu-zise. Practic, denumirea „de pui“, „din pui“ inducea ideea utilizării cărnii de pasăre în produs, influențând astfel alegerea consumatorilor.

S-au depistat și produse care erau depozitate la o temperatură care nu respecta specificațiile producătorului, precum și supraaglomerarea vitrinelor frigorifice cu produse congelate. Comisarii au depistat și neînregistrarea zilnică a temperaturilor sau urmărirea temperaturilor de păstrare-depozitare prescrise de producător. Un alt aspect constatat este lipsa afișării prețului de vânzare sau a afișării prețului pe unitatea de măsură, precum și afișarea prețurilor la comercializare cu caractere mici, ilizibile sau în locuri greu accesibile.

Geanina NICORESCU