Produse tradiționale, tot mai puține!

tina produse traditionale*De vină, ”rețeta bunicii”…

După noile regului, avem 12 produse atestate ca produse tradiționale, din care 7 pentru dulcețuri și 5 pentru zacuscă. De remarcat că toate aceste produse tradiționale aparțin unui singur operator. Recent, s-a reușit și atestarea a 7 produse realizate după rețete consacrate românești, toate pentru preparate realizate din carne de porc. În spatele lor, tot un singur operator. În lucru mai sunt dosarele pentru atestarea unor produse lactate și de panificație.

Atât și nimic mai mult! Foarte puține produse tradiționale atestate comparativ cu ce era înaintea apariției noilor reglementări în domeniu, de anul trecut. Atunci, în județ aveam atestate 58 produse. Acum sunt numai 12! Situația nu este mai bună nici la nivel național. Scăderea este de la 4.400 produse tradiționale atestate, la doar 460 câte mai sunt acum.

Atestarea produselor tradiționale continuă, cei interesați pot depune dosarele, respectând noile prevederi legale, la Direcția pentru Agricultură Neamț. Numai că noile cerințe sunt foarte restrictive.

Atestatul de produs tradițional are termen nelimitat, dar poate fi retras dacă există plângeri care să confirme că producătorii nu respectă noua legislație.

*”Reţeta bunicii” le-a tăiat multora calea spre atestare…

Asta pentru că rețeta folosită trebuie să fie una transmisă de generații, adică să fie „reţeta bunici”, cum este mai bine cunoascută. O reţetă autentificată, în scris! Aici este foarte greu, dacă nu imposibil să se poate face dovada scrisă că e „reţeta bunicii”!

O soluţie ar fi monografiile locale, cele care fac referire la produsele tradiţionale specifice zonei respective. Din păcate, nu toate localităţile nemeţene au monografii. Iar dacă au, nu toate fac referire la produsele culinare tradiţionale.

În plus, pentru atestarea unui produs tradițional este musai ca el să fie fabricat pe teritoriul României. Produsul tradiţional nu trebuie să aibă în compoziție aditivi alimentari, materia primă trebuie să fie locală, nu din import. Procesul tehnologic și modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradițională, acea ”rețetă a bunicii”.

Pentru a delimita produsul tradițional de cel industrial, s-a limitat cantitatea de producție pentru că tradiționalitatea înseamnă o activitate manuală.

*Reţete consacrate românești

Alt act normativ vine în sprijinul producătorilor care vor atestate pentru produsele alimentare obţinute după reteţe consacrate, mai vechi de 30 de ani.

Sun reglementate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare obţinute conform reteţelor consacrate româneşti, în vederea înregistrării în Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate. Înregistrarea produselor alimentare obţinute conform reteţelor consacrate româneşti este voluntară.

Operatorii care doresc să se înscrie în R.N.R.C trebuie să depună la Direcţia pentru Agricultură Neamţ cerere tip pe cod categorie şi cod produs, dovada autorizării sanitar -veterinară, contractul cu un laborator autorizat, reţeta consacrată, fluxul tehnologic şi lista utilajelor, schiţa spaţiilor, capacităţile de productie, actele de înfiinţare ale societăţii. Aici se vor verifica documentele şi se va comunica în scris solicitantului dacă există neconformităţi.După asta se va verifica la faţa locului veridicitatea datelor înscrise în documentele trimise de solicitant.

Tina CONDREA