Produse Eco doar cu numele

control produse eco

 Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au aplicat amenzi şi au scos de la vânzare zeci de kilograme de produse alimentare etichetate eronat ca „ecologice”. În cadrul acţiunii tematice, au fost depistate nereguli la jumătate din cei 356 de agenţi economici din toată ţara care comercializează produse alimentare Eco.

În judeţul Neamţ, comisarii au găsit, la raft, ambalaje deteriorate, au depistat produse etichetate „ecologice” sau „bio” deşi nu se încadrau în prevederile legale, au stabilit că lipsesc de pe etichete informaţiile obligatorii pentru produsele ecologice sau bio, codul autorităţii care reglementeaza activitatea operatorului sau a siglei UE pentru producţia ecologică. De asemenea, echipele de control au identificat înscrierea de menţiuni ce pot crea confuzie, conducând la ideea că anumite produse sunt ecologice sau bio fără să existe o certificare în acest sens.

Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC, a precizat că este inadmisibil ca la aproximativ jumătate dintre operatorii economici verificaţi să fie constatate abateri de la prevederile legale în vigoare: „Produsele alimentare ecologice sunt din ce în ce mai căutate de către consumatori, astfel că este imperativ ca acestea să respecte toate normele de siguranţă şi să nu expună consumatorul la nici un risc”.

Printre abaterile depistate la Neamţ, se numără comercializarea de ovăz decorticat ecologic la pungi de 500 de grame, cu ambalaj deteriorat. De asemenea, au fost depistate produse carea aveau etichetat termenul BIO care poate induce în eroare consumatorul: suc de goji cu complex de 10 superfructe şi fructe uscate.  De asemenea, comisarii au depistat lipsa inscripţionării informaţiilor obligatorii referitoare la producţia ecologică, în cazul produselor ecologice comercializate. Spre exemplu: eticheta produsului „ulei de masline Bio”, provenienţă Grecia, nu conţinea sigla ecologică a UE  şi indicaţia locului unde s-a cultivat materia primă. Nici „sucul de merişoare BIO”, produs în Elvetia, nu avea aplicată sigla ecologică a UE şi indicaţia locului unde s-a cultivat materia primă agricolă.

Reprezentanţii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ recomandă populaţiei să fie foarte atentă atunci când cumpără produse alimentare ecologice, iar la ieşirea din magazin să păstreze bonul de casă pentru a putea avea proba, în cazul în care, în mod justificat, cineva doreşte să facă o reclamaţie privind calitatea unui produs.

 

Geanina NICORESCU