Producătorul de mici suspectaţi de Salmonella: „No coment”

mici caserola

* Nepăsare! / Autoritățile nu informează consumatorul despre produsul retras de pe piață

În timp ce toată presa din ţară vuieşte că SC Prod Prosper Neamţ a distribuit în reţeaua Kaufland  lotul de carne de mici suspectat de contaminare cu Salmonella, autorităţile din judeţ se feresc să pronunţe numele producătorului dar nici nu infirmă că au luat la întrebări reprezentanţii firmei.

Ieri, am încercat să obţinem un punct de vedere din partea conducerii SC Prod Prosper, însă prin intermediul secretarei ni s-a transmis că nu comentează, deocamdată, această situaţie.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Singuranţa Alimentelor Prahova a dat alarma după ce, în urma unui control făcut săptămâna trecută la Ploieşti, în depozitul central al supermarketului, a recoltat o probă dintr-o caserolă de mici în greutate de un kilogram, iar la analize a reieşit contaminare cu Salmonella. Din acel depozit fuseseră distribuite 635 de caserole cu mici în magazine din 23 de judeţe, printre care şi în Neamţ.

Imediat, direcţiile veterinare judeţene au luat măsura retragerii de la raft şi a punerii sub sechestru a caserolelor găsite în filialele supermarketului Kaufland.

Mare parte din lotul de mici fusese deja vândută, deci cu atât mai mult era normal să se dea publicităţii, din start, denumirea exactă a produsului.

Simptomele cel mai des întâlnite ale infectării cu Salmonella sunt diareea, durerile abdominale şi febra. Salmonella poate pune însă în pericol viaţa copiilor, a bătrânilor, a femeilor gravide sau a celor cu un sistem imunitar slabit.

Conform procedurilor, tulpina de Salmonella izolată din probele de carne de mici a fost expediată către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti ISPV Bucureşti, pentru „tipizare”. Analizele durează între 7 şi 10 zile. Responsabilii Autorităţii veterinare susţin că ancheta este în desfăşurare, iar rezultatele urmează a fi făcute publice după finalizare.

În tot acest timp, oamenii care au cumpărat respectivele caserole de mici dar nu sunt informați despre caracteristicile produsului (producător, denumire specifică) etc sunt lăsate de autorități sub riscul de a consuma un aliment asupra căruia planează suspiciuni.

G. NICORESCU