Procesul „Casa Arcaşului” rămâne la Piatra Neamţ

casa arcasului

* Preşedintele Supercoop a vrut ca dosarul să ajungă la Judecătoria Târgu Neamţ

 

Procesul în care preşedintele Supercoop S.C. din Târgu Neamţ este judecat pentru că a accesat prin fraudă bani europeni a fost la un pas de suspendare. Gavril Florescu a contestat mai multe aspecte legale şi procedurale din anchetă şi din procesul început în luna ianuarie, printre care faptul că nu la Judecătoria Piatra Neamţ ar fi trebuit să se judece cauza, ci la cea din Târgu Neamţ, localitatea unde au avut loc faptele incriminate. Excepţiile au fost invocate la termenul din luna mai, iar ieri magistraţii pietreni au decis să le respingă.

Preşedintele Gavril Florescu este acuzat că a folosit documente false pentru a obţine finanţarea europeană cu care a modernizat Casa Arcaşului. Anchetatorii de la DNA Bacău le-au mai trimis în judecată pe jurista Carmen Marcela Croitoriu şi pe o funcţionară de la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară din Târgu Neamț. Procurorii au dovezi că, în anul 2008, şeful Supercoop Târgu Neamț a solicitat Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional pentru punerea în practică a proiectului „INTURIS – componentă importantă a modernizării infrastructurii regionale de turism istoric în Județul Neamț – Modernizare și extindere motel Casa Arcașului din Târgu Neamț”. După ce prima dată cererea a fost respinsă pe motiv că motelul era ipotecat, ulterior, pe data de 28 ianuarie 2010 Florescu Gavril a depus mai multe înscrisuri inexacte, printre care o adresă O.C.P.I. Neamț, o copie după un extras de carte funciară, o copie după cererea de eliberare a extrasului de carte funciară, care atestau, în mod eronat, că la data formulării cererii de finanțare, imobilul nu mai era afectat de nicio ipotecă.

Ca urmare, finanțarea a fost acordată, iar în conturile Supercoop SC Târgu Neamț au intrat peste 1,4 milioane de lei.

Carmen Marcela Croitoriu, jurista cooperaţiei, este acuzată de DNA Bacău de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene și complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri oficiale. La rândul ei, Elena Codiţă, registratorul coordonator de la Biroul de Carte Funciară din Târgu Neamț, este acuzată că, în perioada ianuarie – februarie 2009, a eliberat un certificat de carte funciară antedatat și fals, în care a consemnat în mod eronat că ipoteca a fost radiată și a transmis aceleași date greșite Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț. De asemenea, anchetatorii mai arată că în cursul lunii martie 2012 funcţionara a transmis Serviciului Teritorial Bacău al DNA o chitanță falsă din dosarul referitor la radierea ipotecii.

Inclusiv preşedintele Centrocoop România, asociaţie în care cooperativa de la Târgu Neamţ este membră, este judecat în acest dosar. Ioan Crişan este acuzat de favorizarea infractorului, după ce în luna august a acestui an ar fi dorit să îngreuneze ancheta „prin acțiuni de influențare a funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în scopul ca aceștia să elibereze un document care să confirme legalitatea cererii de finanțare depusă de Supercoop Târgu Neamţ și prin care să nu se mai constituie parte civilă în prezenta cauză penală”. Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului este parte civilă în proces pentru recuperarea celor 1,4 milioane de lei, iar DNA Bacău a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra Complexului Comercial Zimbrul din Târgu Neamţ, aparținând cooperativei.

Cristina IORDACHE