„Procedura Cănărău” în dezbatere publică

proceduraProtestul sindicalistului Ioan Cănărău în faţa sediului Poliţiei Roman şi intrarea lui în greva foamei, în acţiunea de la mijlocul lunii iulie, au avut un prim efect consideră viceliderul SNAP. Recent, ministerul de Interne a elaborat un proiect legislativ menit a stabili paşii clari ce trebuie urmaţi în cazul în care un poliţist este ultragiat. Proiectul se află în dezbatere publică şi astăzi se încheie etapa în care inspectoratele de poliţie şi toţi cei interesaţi puteau aduce amendamente şi propuneri la acest proiect. Urmează apoi a fi dezbătut şi adoptat într-o formă finală.

Chiar şi în acest stadiu, de proiect, documentul cuprinde câteva chestiuni care reglementează fără echivoc acest aspect. „Reprezentanţii Direcţiei  Generale Management Operaţional au elaborat proiectul intitulat procedura de sistem privind activităţile desfăşurate de structurile M.A.I. pentru gestionarea post-eveniment la nivel instituţional, a cazurilor de ultraj asupra personalului din structurile Ministerului Afacerilor Interne. Am denumit sugestiv acest document Procedura Cănărău pentru că, trebuie să recunoaştem, este meritul vicepreşedintelui S.N.A.P.

Procedura cuprinde foarte multe obligaţii ale şefilor privind înregistrarea ultrajului, termeni stricţi de raportare, declinarea dosarului şi monitorizarea până la finalizarea în instanţă, inclusiv consultarea organizaţiilor sindicale pentru găsirea de soluţii privind identificarea şi dimensionarea modalităţilor de sprijin a poliţiştilor”, se arată într-un comunicat emnis de Biroul executiv al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.

Viceliderul Ioan Cănărău consideră că acest proiect este un prim câştig în urma  acţiunii sale de protest şi apreciază faptul că pentru prima dată se dau termene clare de gestionare a situaţiei de ultraj: “În proiect se prevede că şefii structurilor sunt obligaţi să raporteze superiorilor în decurs de 15 minute de la producerea unui astfel de eveniment, iar în maxim 120 de minute să se întocmească o fişă a evenimentului. Important este, de asemenea, faptul că se impune consultarea sindicatelor în ce priveşte modul în care poliţiştii pot fi sprijiniţi. Totodată, se pune mare accent pe protejarea poliţistului ultragiat şi a familiei sale prin consiliere medicală psihologica, pe linie de resurse umane, protecţie internă. Poate pe linie de protecţie internă se va face ceva de-acum încolo, pentru că eu când am cerut să fiu protejat, în 2010, după un incident cu nişte cetăţeni care au sărit cu furcile la noi, nu am primit nici un răspuns, nici până în ziua de azi”, a declarat viceliderul Ioan Cănărău. Poliţistul mai spune că elaborarea acestui document este binevenită şi că speră că nu vor mai fi situaţii ca cea care l-a determinat să intre în greva foamei: “Din păcate, doar dacă protestezi şi intri în greva foamei obţii ceva din partea M.A.I. în favoarea membrilor de sindicat şi nu numai. Mai bine mai târziu decât niciodată! Abia în săptămâna protestului şi după ce am intrat în greva foamei I.G.P.R. a decis să verifice cele sesizate de mine, cu muşamalizarea ultrajului din data de 8 aprilie 2014, constatând că s-a greşit. Prin acest proiect legislativ se mai stabileşte un aspect important, şi-anume cel referitor la desemnarea unui poliţist care să monitorizeze un caz de ultraj, inclusiv în instanţă, până la soluţionarea definitivă. Ceea ce ne dă garanţia că astfel de incidente nu vor mai ascunse sub preş, iar colegii implicaţi în asemenea situaţii sunt sprijiniţi”, a mai spus preşedintele SNAP Neamţ.

Cristina IORDACHE