Problemele din centrele de copii, analizate cu lupa /  Sancțiuni dure la Centrul „Alexandru Roșca“

inecat02*Supraveghetoarea care a modificat procesul verbal a rămas fără loc de muncă începând cu 3 septembrie * Nemulțumit de modul în care sunt gestionate fondurile de către administratorii caselor de copii, președintele Consiliului Județean a anunțat că, din luna octombrie, orice cheltuială a centrelor de educație incluzivă va fi verificată direct de cei din Consiliul Județean

Supraveghetoarea de noapte de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Alexandru Roșca“, care a modificat procesele verbale din noaptea în care copilul Vasile Alexa a murit înecat, a rămas fără loc de muncă începând cu 3 septembrie. „Măsura desfacerii contractului de muncă a fost generată mai ales de faptul că dumneaei a încercat, prin modificarea acelor procese verbale, să acopere faptele și a făcut un fals în acte. Cel de-al doilea supraveghetor a fost sancționat cu reducerea salariului cu 10% timp de trei luni. Instructorii de educație care au predat tura au primit avertisment, aceeași sancțiune fiind aplicată și doamnei care mi-a ținut mie locul în acea perioadă“, a declarat Irina Bălțătescu, directoarea Centrului „Alexandru Roșca“.

Întâmplarea nefericită în urma căreia Vasile Alexa și-a pierdut viața a generat aplicarea de măsuri suplimentare în centrul de copii cu nevoi speciale. „Am schimbat modelul de proces verbal pentru a fi cât mai detaliat și am introdus numărarea orară a copiilor. Nu este o închisoare și nu putem să-i sechestrăm aici, dar dacă se constată de la o oră la alta că un copil a dispărut, supraveghetorii trebuie să anunțe imediat. Din păcate, acel copil nu mai poate fi salvat“, a adăugat Irina Bălțătescu.

Urmările cazului de la „Alexandru Roșca“: anchete în toate centrele

Vasile Alexa a murit înecat în noaptea de 28 spre 29 august în Bistrița canalizată, iar cazul său a declanșat o serie de anchete în centrele subordonate Consiliului Județean (CJ) Neamț.

Printre nemulțumirile mai marilor județului în legătură cu aceste centre se numără și modul în care se cheltuiesc banii publici pentru administrarea acestor instituții.

Astfel, anchetele făcute în ultima perioadă atrag o măsură drastică pentru cei care administrează centrele de copii: nu vor mai putea gestiona banii primiți fără avizul Consiliului Județean. „Până acum noi am oferit logistica și am dat paralele. Începând cu luna octombrie, tot ce înseamnă direcționarea banilor se va face numai de Consiliul Județean. Vom controla toate investițiile, iar prețul la kilogramul de cartofi cumpărat de centrul din Roman trebuie să fie același cu prețul kilogramului cumpărat de centrul din Bicaz, de exemplu“, a anunțat Constantin Iacoban.

Supărat că neregulile în instituțiile subordonate legislativului nemțean durează de zece ani deja, Iacoban și-a propus să aducă schimbarea, susținând că acest lucru îl face pentru că așa e normal, nu pentru că vrea voturi. „Investițiile cu întreținerea, curățenia și reabilitarea clădirilor vor fi verificate de noi. M-am săturat să tot aud cum se văruiește aceeași cameră. Avem logistica necesară, așa că nu văd de ce nu putem să facem acest lucru. Consiliul Județean trebuie să-și ia această atribuție în serios. Delegarea unor activități către alții nu aduce întotdeauna rezultatele așteptate“, a spus președintele Consiliului Județean Neamț.

Semnalate în trecut de presa locală, problemele din centrele de copii din Neamț au fost ignorate de mai marii județului până acum, iar președintele Iacoban consideră că s-a ajuns aici din cauza oamenilor blazați, care lucrează în sistem. „E prea multă rutină. Ar trebui să mai rotim colegii între ei, cum se făcea înainte de `89, când îi rotea așa de bine, pe după Pietricica, pe la Suceava și-n alte județe, de nu-i mai vedea nimeni. În cazul de la «Alexandru Roșca», este o anchetă penală în desfășurare. S-a lăsat cu desfacere de contracte de muncă, cu sancțiuni“, a încheiat președintele legislativului nemțean.

Andreea AMARIEI