Probleme la mierea de albine din ”pomana UE”

miere*Repartizarea respectivului produs a fost stopată până la analizarea probelor 
*Până acum, Consiliul Județean a trimis produsele în 26 din cele 83 de localități nemțene

Deși acum câteva săptămâni – la începutul distribuirii alimentelor UE – Emilia Arcan (vicepreședintele CJ Neamț) era optimistă și spera ca în acest an operațiunea să decurgă fără problemele înregistrate în alți ani, s-a dovedit încă o dată că ”socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Mai concret, cu cea din târgul electronic al licitației organizate de APIA București.
O primă problemă o reprezintă mierea de albine. La Neamț a sosit întreaga cantitate din acest produs din „pomana UE” însă, în acest moment, distribuția către localități a borcanelor respective a fost stopată. ”Am înțeles că sunt ceva problem cu caracteristicile acestui produs. Nu numai la noi, problema ar fi fost reclamată și în alte județe. Au luat cei de la DSP probe și până nu sunt gata analizele, mierea de albine nu mai pleacă din depozitul de la Podoleni”, a precizat Emilia Arcan.
O a doua problemă ține de livrarea pe verticală. Adică nu au ajuns la Neamț toate conservele din carne. ”O parte din aceste conserve au venit. Restul vor veni, după cum am fost anunțați, la finalul lunii noiembrie. Noi vom da în continuare produsele celelalte către localități și atunci când vor veni și restul de conserve, le vom remite și pe acelea. Vom face un traseu în care trimitem mașina în mai multe comune o dată”, a mai precizat vicepreședintele CJ.
În rest, pe partea de organizare a coordonatorului județean nu sunt probleme. Până acum, produsele au fost livrate în 26 de localități nemțene, adică în cele două municipii (Piatra Neamț și Roman), în cele 3 orașe (Târgu Neamț, Roznov și Bicaz) și în 21 de comune. Localitățile rurale unde deja primarii au început distribuirea la cetățeni sunt: Alexandru cel Bun, Bâra, Bârgăuani, Boghicea, Borlești, Bozieni, Cândești, Costișa, Dobreni, Dumbrava Roșie, Oniceni, Pâncești, Piatra Șoimului, Podoleni, Poienari, Rediu, Români, Tarcău, Tazlău, Vănători Neamț și Zănești. În majoritate localităților au fost distribuite toate alimentele din lista din acest an, inclusiv mierea de albine și carnea de porc la conservă, dar sunt și câteva în care produsele cu probleme (de calitate sau de cantitate) nu au fost trimise.
„În ce privește planificarea și organizarea realizate de Consiliul Județean, suntem perfect pe graphic. Din păcate – dar problema nu e la noi ci la furnizori, care nu au contract cu CJ ci cu APIA – au intervenit cele două probleme. Să vedem ce va fi cu rezultatele analizelor la miere și să sperăm că, fie și la finele lui noiembrie, ajunge întreaga restanță la conserve. Oamenii implicați în distribuția pe care Consiliul Județean o face de la Depozitul Podoleni au respectat până acum, la virgulă, planificările noastre. Nu au fost probleme nici cu transportul, deci, în curtea noastră cum se spune, treburile funcționează. Și la primăriile unde am trimis deja avem semnale că distribuția se face organizat și încă o dată îi rog pe colegii noștri din comune să faca treaba ca la carte”, a precizat Emilia Arcan.

Daniel VINCA

Ce ar trebui să conțină pachetul

Un beneficiar din Neamț ar trebui să primească: făină albă – 14 kg, mălai – 7 kg, paste – 0,5 kg (o pungă), ulei – 4 l, roșii în suc propriu – 0,8 kg, zacuscă – 0,4 kg (1 borcan), carne porc conservă – 0,9 kg (3 cutii), miere – 0,250 kg (1 borcan), zahăr – 2 kg.

Categorii de beneficiari

Potrivit legislaţiei în vigoare, categoriile de persoane cărora li s-a instituit un drept privind alocarea de ajutoare alimentare sunt: familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim; șomerii înregistraţi, potrivit prevederilor Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
De asemenea, beneficiari sunt și pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie, sau după caz din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat – adulţi şi copii – neinstituţionalizate; invalizii, veteranii şi văduvele de război, persoanele care au efectuat stagiul militar, în anii 1950-1961, într-o unitate de muncă, persoanele persecutate din motive etnice în perioada 1940-1945, eroii martiri şi luptătorii la Revoluţia din 1989; persoanelor beneficiare ale unui ajutor pentru soţul supravieţuitor, ale căror venituri cumulate, obţinute exclusiv din aceste legi, sunt sub 400 lei/lună.