Probleme cu rezerva de apă din sol!

Tina-Vremea în agriculturăPână la finele acestei săptămâni, vremea în agricultură se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în limite apropiate de normele climatologice.

Pe timpul zilei, temperatura medie a solului, la adâncimea de 5 cm, va prezenta valori cuprinse între 10 – 20°C, optime parcurgerii proceselor vegetative la culturile înfiinţate în epoca optimă, precum şi continuării însămânţărilor de toamnă. Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate regiunile agricole ale ţării.

Rezerva de apă din ogor, în stratul de sol 0-20 cm , se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim. În unele zone se vor înregistra deficite de umiditate în sol, caracterizate de secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă.

 

*Starea de vegetaţie a culturilor agricole

 

Procesele vegetative la culturile de toamnă, rapiţă, orz şi grâu, aflate în primele faze de vegetaţie – germinare, răsărire şi înfrunzire – se vor desfăşura în general normal, dar şi în ritmuri uşor mai lente pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică. La speciile prăşitoare şi pomi-viticole, fazele de coacere şi maturare vor decurge în condiţii relativ bune. La hibrizii tardivi de porumb se vor continua maturitatea deplină şi recoltarea, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Cultura de sfeclă de zahăr se va afla la acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică şi recoltare, iar la cartof va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare. Pomii fructiferi şi viţa de vie vor înregistra predominant fazele de maturare a fructelor ori boabelor şi a lemnului, recoltarea şi îngălbenirea apoi căderea frunzelor.

Lucrările agricole de toamnă, recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat, decurg anevoios datorită insuficienţei apei din sol.

Tina CONDREA