Pro Democrația întreabă: Cine anchetează instituțiile inactive pe delicvență juvenilă?

copil1

*ONG-ul condamnă vehement implicarea minorilor în activități infracționale și de tip interlop

Delicvența juvenilă poate fi combătută și pe actualul cadru juridic (chiar dacă e deficitar) dacă instituțiile își fac treaba – asta susține, în esență, Pro Democrația Piatra Neamț într-un comunicat remis ieri. Arătând că și-au făcut serios temele pe cazul din Piatra Neamț care a zguduit opinia publică națională dar și pe problematica juridică a minorului, Pro Democrația cere instituțiilor abilitate – Poliție, Direcția de Protecție a Copilului, servicii sociale etc – să intervină din timp pe astfel de teme și, de asemenea, întreabă retoric cine și când îi va ancheta pe angajații din aceste instituții care nu și-au făcut treaba până acum și a căror lipsă de implicare sau comoditate a dus la exacerbarea fenomenului delicvenței juvenile în Piatra Neamț.

De asemenea, Pro Democrația atrage atenția și la pericolul unor luări de poziție prin care se încearcă legitimarea corectării prin abuz a unor situații nelegale.

”Restabilirea ordinii de drept nu se poate face sub nicio formă prin încălcarea statului de drept”, spune președintele Pro Democrația Piatra Neamț în comunitatul pe care îl redăm, integral, mai jos. (Daniel VINCA)

Numai politici publice penale?

Asociația Pro Democrația (APD) filiala Piatra Neamț condamnă public, din punct de vedere moral orice încălcare a statului de drept de către oricare membru al personalului Poliției Române, sub aspectul supremației puterii dreptului asupra dreptului puterii, această încălcare fiind de o gravitate deosebită atunci când se încalcă drepturile democratice ale omului și mai ales atunci când se încalcă drepturile democratice ale copilului. Restabilirea ordinii de drept nu se poate face sub nicio formă prin încălcarea statului de drept.

APD Piatra Neamt asistă cu neplăcută surprindere la opiniile exprimate în public  care încearcă să legitimeze conduita ilegală de o extremă gravitate a fostului conducător al Poliției Municipiului Piatra Neamț. Observăm că pe unele căi mediatice se încearcă dezinformarea opiniei publice românești în privința metodelor de combatere a fenomenului delincvenței juvenile, restrângându-se atenția în mod cu totul nejustificat, numai la politicile publice penale.

Pentru prevenirea și combaterea fenomenelor antisociale săvârșite de minori, se impune aplicarea unui sistem integrat de politici publice, în cadrul căruia un rol primordial îl au legislația și politicile publice din domeniul protecției copilului, precum și abordările juridice moderne, de tip restaurativ, non-represiv, preventiv.

Inacțiunea care a dus la proliferarea fenomenului!

 Întrebarea esențială care se impune în cazul minorei agresate, este cum au acționat instituțiile de ordine publică, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, direcțiile respectiv compartimentele de asistență socială locale și alte instituții cu competențe în acest domeniu pentru a se preveni și combate asimilarea valorilor sociale interlope în acest caz și în alte cazuri în care sunt implicați minori? Cine anchetează și după caz trage la răspundere personalul acestor instituții pentru acțiunea necoresupunzătoare sau după caz, inacțiunea care a condus la proliferarea fenomenului delicvenței juvenile în cazul în discuție?

O altă întrebare este, care au fost cauzele și care sistem se face responsabil pentru promovare în funcții importante de conducere din cadrul Poliției Române a unor persoane incapabile să-și stăpânească pornirile violente?

Solicităm pe acestă cale instituțiilor cu competențe în aplicarea legii 571/2004 a avertizorului public raportată la acest caz, cu maximă rigurozitate să își îndeplinească obligațiile legale și rolul activ.

Semnal: instigare și incitare!

 

Celor care susțin public, direct sau indirect, implicit sau explicit, comportamente ilegale referitoare la acest caz, le reamintim că instigarea publică și incitarea publicului la ură sau discriminare împotriva unor categorii de persoane sunt incriminate și în Noul Cod Penal al României.

Pe de altă parte, ne afirmăm susținerea față de toate instituțiile statului, menționate mai sus, în demersul acestora de a aborda problematica infracționalității, a delincvenței juvenile, a abuzurilor, prin mijloace legale, cu respectarea statului de drept, a democrației, și a drepturilor omului și condamnăm cu fermitate orice acțiuni de tip infracțional, interlop (mai ales cele în care sunt implicate minori), care aduc atingere vieții, valorilor sociale, morale, de integritate a persoanei și de manifestare a statului de drept.

Amintim că misiunea Asociaţiei Pro Democraţia este de a întări democraţia la nivel naţional şi internaţional prin stimularea participării civice. Domeniile de interes ale Asociaţiei Pro Democraţia sunt: îmbunătăţirea relaţiei între alegători şi aleşi, corectitudinea procesului electoral, educaţia civică, participarea cetăţenilor la procesul de elaborare a politicilor publice, transparenţa instituţiilor publice şi controlul societăţii civile asupra acestora, respectarea drepturilor omului.

Pro Democrația, filiala Piatra Neamț

Nota Bene – intertitlurile aparțin redacției