Primul cules al albinelor la salcâm – compromis!

albine

*Apicultorii nemţeni au fost nevoiţi să plece cu stupinele prin alte zone din ţară, respectiv Braşov şi Galaţi

Din cauza precipitaţiilor şi a frigului, în luna lui „Florar”, albinele au fost nevoite să stea mai mult prin stupi decât să iasă la cules, aşa cum ar fi fost normal. Dar necazul apicultorilor nu s-a oprit doar aici. Căci vremea potrivnică n-a creat condiţiile necesare dezvoltării normale a florilor de salcâm, iar primul cules a fost, astfel, compromis. Şi cum se ştie, mierea strânsă de harnicele albine de la floarea de salcâm este cea mai căută, dar şi scumpă, implicit. Cum albina a fost nevoită să zboare doar la rapiţă şi la florile pomilor fructiferi, nici recolta nu va fi prea mulţumitoare, motiv pentru care apicultorii sunt nevoţi să aştepte al doilea cules la salcâm.

Singura veste bună a fost că prisăcarii n-au avut probleme la „iernatul” insectelor culegătoare, deoarece iarna a fost destul de prietenoasă, nefiind geruri mari pe o perioadă mai îndelungată de timp. Din acest motiv, şi familiile de albine au ieşit în primăvară bine întărite şi sănătoase, aşa cum ne-a spus şi Adrian Ţurcanu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Neamţ: ”A fost o iarnă blândă şi nu am avut necazuri cu familiile de albine. Le-a mers destul de bine, au avut hrană, iar reginele şi-au făcut treaba cum trebuie, au depus ouă şi este puiet. Necazul a fost altul, căci din pricina timpului rece şi ploios s-a făcut puţină floare la salcâm, iar primul cules s-a compromis, motiv pentru care, ne-am mulţumit doar cu polenul şi mierea strânsă de la floarea de rapiţă şi de la alţi pomi fructiferi. Din această cauză, mulţi colegi apicultori au plecat prin alte zone din ţară, unde albina are mai multă floare”.

Una peste alta, efectele acestei situaţii se vor vedea la preţurile de la raft la mierea de albine, care ne vor ustura la portmonee…

V. ANDRIEŞ